Na drugoj sednici Skupštine opštine doneta je odluka: Pomoć bivšim PIK-ovcima od 63.000 do 252.000 dinara

  10 jun 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Uskoro bi trebalo da nekadašnjim zaposlenima u PIK-u „Bečej“ bude isplaćena socijalna pomoć, jer je 31. maja 29 odbornika bečejskog parlamenta od ukupno 36 glasalo za odluku „о utvrđivаnju prоgrаmа prеvаzilаžеnjа stаnjа sоciјаlnе ugrоžеnоsti оdrеđеnе kаtеgоriје stаnоvništvа nа tеritоriјi оpštinе Bеčеј“.

Reč je o pre nekoliko meseci obećanoj socijalnoj pomoći za nekadašnje zaposlene u PIK-u „Bečej“, koji su u decembru prošle godine, kada je „MK grupa“ kupila kombinat u stečaju, ostali bez posla i koji su i danas na evidenciji službe za zapošljavanje. Vlada Srbije je 15. aprila, nakon što su joj se zvaničnici Bečeja obraćali više puta, donela zaključak – pod oznakom „poverljivo“ – da se iz
republičkog budžeta isplati jednokratna novčana pomoć „radi prevazilaženja izuzetno lošeg životnog standarda građana na teritoriji opštine Bečej“. Taj zaključak zaveden je u pisarnici opštine Bečej 26. maja (inače, oznaka tajnosti „poverljivo“ skinuta je sa zaključka vlade 24. maja).

Na osnovu ovog zaključka koji je potpisao predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, Skupština opštine Bečej je donela odluku o utvrđivanju programa prevazilaženja stanja socijalne ugroženosti određene kategorije stanovništva na teritoriji opštine Bečej, a ta odluka treba da omogući da Centar za socijalni rad isplati pomoć bivšim zaposlenima PIK-a (novac će biti uplaćen u opštinski budžet i zatim transferovan na račun Centra).

Iznos socijalne pomoći za bivše PIK-ovce zavisi od njihovog radnog staža. Naime, oni koji su 15. decembra 2015. godine bili radno angažovani u PIK-u više od 25 godina, dobiće 12 prosečnih neto minimalnih zarada za januar-decembar 2015. godine, odnosno 252.648 dinara. Onima koji su radili više od 15 i manje od 25 godina biće isplaćeno 189.486 dinara, onima koji su radili više od 5 i manje od 15 godina 126.324 dinara i onima koji su u PIK-u bili zaposleni više od jedne i manje od 5 godina 63.162 dinara.
Odluka o pomoći nekadašnjim zaposlenima u kombinatu doneta je nakon jednosatne rasprave odbornika SNS-a Vuka Radojevića, odbornika pokreta „Dosta je bilo“ Stevana Kosanovića i Milana Bokuna i odbornika koalicije Mađarski pokret-Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara Ištvana Tarija.

U diskusiji su predstavnici opozicije (Mađarski pokret-DZVM i „Dosta je bilo“) postavljali pitanja o zakonitosti i mogućnosti upućivanja socijalne pomoći nekadašnjim PIK-ovcima, o tome zašto se tretiraju drugačije nekadašnji zaposleni drugih propalih firmi u Bečeju, o samohvali predstavnika vlasti itd. S druge strane, odbornik SNS-a je zamerao opoziciji pretpostavljenu uzdržanost prilikom, tada još budućeg glasanja o pomoći bivšim PIK-ovcima, jer bi, kako je rečeno, svi trebali da podrže odluku čiji je cilj da se pomogne građanima Bečeja koji su u kratkom periodu ostali bez posla – prema raspoloživim podacima oko 200 otpuštenih u decembru prošle godine je već ponovo zaposleno – te je verovatno na birou rada oko 700 nekadašnjih radnika kombinata i oni će imati pravo na socijalnu pomoć.

Skupštinska odluka o pomoći nekadašnjim zaposlenima PIK-a stupila je na snagu 31. maja, a od 1. do 5. juna (i subotom i nedeljom), od 8 časova ujutro do 14 popodne, u zgradi prve Mesne zajednice preuzimala se dokumentacija od nekadašnjih zaposlenih kako bi se napravila konačna lista onih koji imaju pravo na socijalnu pomoć. Potom će dokumentacija biti upućena Vladi Srbije koja će da donese zaključak o potrebnom iznosu novca, koji bi trebalo da bude upućen u budžet opštine, a potom, preko Centra za socijalni rad i isplaćen građanima koji na to imaju pravo.
Formular potreban za podnošenje zahteva za dobijanje socijalne pomoći je postavljen i na zvaničan sajt opštine (www.becej.rs).

Na sednici bečejskog parlamenta nastavljeno je konstituisanje vlasti, te je postavljena zamenica sekretara Skupštine opštine – diplomirana pravnica Marjana Dimitrov uz opasku odbornika „Dosta je bilo“ da je za tu funkciju trebalo biti raspisan konkurs kako bi svi građani opštine bili u mogućnosti da se prijave za taj posao.
Imenovani su zatim i članovi radnih tela Skupštine opštine. Reč je o osam radnih tela: Savet za budžet i finansije, Savet za urbanizam, građevinarstvo, komunalne poslove i zaštitu životne sredine, Savet za društvene delatnosti, Savet za privredu i poljoprivredu, Komisija za statutarna pitanja, Komisija za kadrovska, administrativna pitanja i radne odnose, Komisija za predstavke i žalbe i Mandatno imunitetska komisija.

Odbornička većina je usvojila i rešenje о оtuđеnju grаđеvinskоg zеmlјištа (pаr-cеlni brој 7792 k.o. Bеčеј), te je time otuđeno građevinsko zemljište javne svojine opštine površine 21 ar i 2 kvadratna metra u industrijskoj zoni Miši Vučkoviću koji se jedini prijavio na oglas o otuđenju. On je ponudio 453,10 dinara po kvadratnom metru za pomenuto zemljište, to jest ukupno 952.416 dinara za parcelu na kojoj planira izgradnju poslovnog objekta za trgovinu i prevoz. Inače, Vučković je od 1999. godine zakupac predmetne parcele.

To rešenje je usvojeno uprkos protivljenju odborničke grupe „Dosta je bilo“. Naime, odbornik tog pokreta je naveo da postoji mogućnost da je jedan član komisije koja je odlučivala o otuđenju zemljišta u sukobu interesa, te, pre nego što se donese rešenje, potrebno je sačekati stav Agencije za borbu protiv korupcije. Odbornik „Dosta je bilo“ najavio je i mogućnost „rušenja“ rešenja pred nadležnim sudom.

Krajem sednice odbornica Svetlana Dinić („Dosta je bilo“) postavila je tri odbornička pitanja o tome kada će biti izabran ombudsman lokalne samouprave i postavljen interni revizor i kada će biti predstavljen godišnji izveštaj budžetskog inspektora.

Na dnevnom redu sednice nije bio izbor predsednika opštine i njegovog zamenika, kao ni članova Opštinskog veća.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci