Zahtev mlekara: Produženje prelevmana

  10 jun 2016
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predstavnici mlekarske industrije Srbije zatražili su da se zadrže uvozne takse na mleko i mlečne proizvode iz zemalja Evropske unije i nakon 30. juna kako bi se očuvala domaća sirovinska baza i pronašao održiv model očuvanja primarne proizvodnje mleka, saopšteno je iz Privredne komore Srbije (PKS).

Vlada Srbije uvela je u junu prošle godine prelevmane, uvozne takse za mleko u iznosu od 10 do 20 dinara po litru, i za kiselo-mlečne proizvode (od 10 do 30 dinara).
Odlukom od 30. decembra 2015. te zaštitne mere su produžene za šest meseci, a taksama je obuhvaćeno i svinjsko meso, ali su u međuvremenu zaštitne mere ukinute za određene vrste pavlake.
Kako se navodi u saopštenju PKS-a, gubitak domaće sirovinske baze mlekarske industrije stvara mogućnost da domaće tržište postane zavisno od uvoza mleka i mlečnih proizvoda, koji učestvuju u vrednosti minimalne potrošačke korpe sa oko 8,82 odsto, a prosečne potrošačke korpe sa 7,02 odsto.
Prema ocenama mlekara, ako bi se ukinuli prelevmani, rast cena mleka u inostranstvu imao bi direktan uticaj na povećanje troškova života u Srbiji.
U saopštenju PKS-a se navodi i da je udeo stočarstva u vrednosnoj strukturi poljoprivredne proizvodnje u Srbiji oko 33,1 odsto, i naglašava da je to mali procenat s obzirom na raspoložive zemljišne površine.
Dodaje se da je na sednici Grupacije mlekarske industrije PKS-a zaključeno i da smanjenje stočnog fonda utiče na smanjenje broja zaposlenih na farmama koje proizvode sirovo mleko, kao i na pad broja stanovnika u tim regionima.
Iz Ministarstva poljoprivrede Srbije ranije su saopštili da su zaštitne mere za mleko i mlečne proizvode uvedene zbog poremećaja na domaćem tržištu koji su nastali zbog poremećene trgovine poljoprivrednim proizvodima usled embarga Rusije na uvoz iz EU i ukidanja kvota za mleko u EU u 2015.

(Beta)

Naslovi

Popularni Članci