Forum žena Demokratske stranke: Tribina protiv nasilja nad ženama

  16 decembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra i završetka kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ koja je počela 25. novembar na Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Forum žena Demokratske stranke u Bečeju organizovao je 9. decembra u velikoj sali Skupštine opštine tribinu „Nisi sama“ posvećenu ekonomskom osnaživanju i ekonomskoj nezavisnosti žena, jer je to najbolja zaštita od nasilja i od svakog oblika diskriminacije.

O ovoj temi govorila je Đenđi Seleši, predsednica pokrajinskog odbora Foruma žena Demokratske stranke, a tribini su prisustvovali pretežno članice i članovi Demokratske stranke u Bečeju.
Seleši je skrenula pažnju na to da nasilje u društvu, rodno zasnovano nasilje, nije tema koja je rezervisana za žene, za nevladin sektor, za forume žena, nego za sve one koji žele da žive i rade u ekonomski prosperitetnom i zdravom društvu.
Forum žena, rekla je Seleši, ovom problematikom se bavi već pet godina uz podršku pokrajinskih vlasti. Navodeći da je 2002. godine donet Krivični zakon u kom je „prepoznato“ nasilje u porodici, da je 2005. donet Porodični zakon kojim su predviđene mere protiv nasilja u porodici, a 2009. i Zakon o rodnoj ravnopravnosti, te da je pored toga u Vojvodini 2008. godine usvojena Strategija za zaštitu od nasilja u porodici i drugih oblika rodno zasnovanog nasilja, Seleši je rekla: „Situacija je sada nešto bolja, zato što žene imaju pravni okvir koji im obezbeđuje podršku kada odluče da ne trpe više nasilje u porodici, ali još uvek te žene nailaze na brojne prepreke koje su najčešće vezane za primenu tih zakona u praksi, to jest zbog toga što mi nemamo standardizovane procedure u radu policije, tužilaštva, sudstva, centara za socijalni rad. Ne mogu oni koji su zaposleni u lancu za suzbijanje nasilja, da odlučuju kako će reagovati. Kad izađu na teren, profesionalci ili stručnjaci moraće imati propisane formulare, moraće biti obučeni kako da postupaju u takvim situacijama, tačno da znaju koje podatke da prikupe i da relevantne činjenice proslede tužilaštvu i svima onima kojima je potrebno. To je ono što je važno kao sledeći korak na kojem se već radi ispred pokrajinske vlade i sekretarijata za ravnopravnost polova. Tek kada to budemo usvojili, imaćemo pravilan pristup žrtvi nasilja. Drugi korak koji je veoma važan je da mi radimo sa žrtvama nasilja ali ne radimo sa nasilnicima. Vojvodini je potreban jedan centar u kom će se raditi sa nasilnicima. Kada to budemo radili, moći ćemo da kažemo da smo pored izgradnje sigurnih kuća u proteklih pet godina krenuli i u drugom izuzetno važnom pravcu, a to je da smo se sa svima koji su se našli u ovoj problematici podjednako bavili“.
Nasilje u porodici, pre svega nad ženama, najčešći je oblik kršenja ljudskih prava u svetu, a i kod nas.
U okviru tribine prikazan je dokumentarni film „Majka“ autora Antoena Katina i Pavela Kostromanova, koji govori o Ruskinji sa devetoro dece, koja je konačno smogla snage da napusti muža nasilnika.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci