Zakon o restituciji od oktobra

  09 septembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Vlada Srbije utvrdila je 6. septembra Predlog zakona o vraćanju imovine i obeštećenju, uz prateće izmene i dopune Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, i Predlog zakona o javnoj svojini.

Prema rečima vicepremijera Božidara Đelića, Predlog zakona uglavnom predviđa naturalnu restituciju i trebalo bi da stupi na snagu do sredine oktobra.
„Time možemo reći da smo, posle 10 godina velikog iščekivanja, na korak do ispravljanja jedne istorijske nepravde, oduzimanja imovine posle Drugog svetskog rata na ideološkoj osnovi“, istakao je Đelić. On je rekao da misli da će budući zakon o restituciji pokazati efikasnost, da će proces vraćanja imovine voditi nova agencija koja će trebati da obradi 150.000 predmeta. „Namera nam je da veliki broj slučajeva bude rešen u naredne tri godine“, istakao je Đelić i dodao da u restituciji neće moći da učestvuju pripadnici okupatorskih snaga i njihovi naslednici i državljani zemalja koje to pravo nisu dali srpskim državljanima.
Nije prihvaćen zahtev starih vlasnika da u zakon bude uvršćena supstitucija, odnosno zamenska restitucija. „To bi uvelo proizvoljnost u postupku restitucije i otvorilo mogućnost za korupciju“, kazao je vicepremijer.
Jedna od izmena koja je ušla u predlog zakona posle jednomesečne javne rasprave je proširena naturalna restitucija građevinskog i poljoprivrednog zemljišta. Vraćanje poljoprivrednog zemljišta je moguće i ako su na njemu dugoročni zasadi, poput voćnjaka i vinograda, a precizirano je da se zemljište u okviru proizvodnih sistema ne vraća samo ako je taj sistem u funkciji i samo u meri koja je ekonomski opravdana, objasnio je Đelić.
Sužen je izuzetak u vraćanju reprezentativnih objekata, na one gde postoje ugovori sa stranim ambasadama, konzulatima, vojnim i trgovinskim predstavništvima. Samo će predsednik države, Skupština i Vlada moći da sačuvaju reprezentativne objekte, dok je prvobitno bilo predviđeno da pod restituciju ne potpada nijedan reprezentativni objekat u vlasništvu države.
Prednost će imati naturalna restitucija, dok će novčano obeštećenje biti primenjivano gde ne bude moguće vraćanje imovine.
Đelić je precizirao da je za novčanu nadoknadu predviđeno dve milijarde evra. Obveznice će biti izdate 2015, biće denominovane u evrima, s kamatom od dva odsto. Obveznice će biti izdate na 15 godina, a za ljude starije od 70 godina na pet godina.
Prema rečima Đelića, rok isplate obveznica je ograničen i neće biti produžavan, a vlasnici koji dobiju rešenje o obeštećenju posle 2015. dobiće tada u novcu iznos glavnice i kamate za period do trenutka donošenja rešenja.
Predlogom zakona o restituciji maksimalno obeštećenje po vlasniku ograničeno je na 500.000 evra.
Uz Predlog zakona o restituciji, usvojene su i izmene Zakona o vraćanju imovine crkvama i verskim zajednicama, kojima je izjednačeno pravo crkava i verskih zajednica s pravima građana i firmi. „Za slučaj žrtava holokausta, koje nemaju žive naslednike, predviđena je gradnja memorijalnog centra i osnivanje fonda koji će njim upravljati“, rekao je Božidar Đelić.

(Izvor: Emg.rs)

Naslovi

Popularni Članci