Od Nove godine Zakon o zaštiti potrošača: Potrošači će uskoro biti zaštićeni

  12 novembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Novi Zakon o zaštiti potrošača, koji će se primenjivati od 1. januara sledeće godine, preneće odgovornost sa potrošača na trgovce, a to je i više nego razumljivo, jer su potrošači ti koji plaćaju robu, te žele da ona bude ispravna.

Tako će trgovci ubuduće kupcima morati da daju jasne i istinite informacije o proizvodima, njihovim karakteristikama, cenama i uslugama. Pored toga, garancija na prodatu robu i usluge od 1. januara će važiti dve godine, a kupci će u roku od šest meseci nakon kupovine moći da vrate robu i neće morati da dokazuju da kvar nije uzrok korišćenja robe.
Novi zakon o zaštiti potrošača očigledno ne dotiče previše trgovce, jer se i dalje na mnogim mestima prodaje neispravna roba. Naime, inspektori Generalnog inspektorata Ministarstva poljoprivrede su u poslednjih deset meseci povukli iz prodaje 530 tona hrane – hleb, testenina, pecivo, ulje, šećer, voćni sokovi, začini, supe, konditorski proizvodi itd. – jer nisu ispunjavali zahteve iz Pravilnika o kvalitetu. Najčešći razlozi za stavljanje van upotrebe su nevažeći rok trajanja, nepravilno deklarisanje, loši parametri kvaliteta (vlaga, kiselost, sadržaj suve materije itd).

Centar za zaštitu potrošača

Obaveštavamo građane opštine Bečej da u skorije vreme naša organizacija otvara prvi Centar za zaštitu potrošača. Centar će građanima ponuditi mogućnosti za sticanje osnovnih znanja i sposobnosti potrebnih za pravilan i pouzdan izbor proizvoda i usluga, znanja o osnovnim pravima i odgovornostima potrošača i načinima kako se ta znanja mogu ostvariti.

Osnivač-predsednik organizacije, Gabriela Sumer

I u Bečeju se može pronaći neispravna roba, najčešće se desi da čovek kupi smrznute proizvode kojima je istekao rok trajanja. To se desilo i potpisniku ovih redova u dve lokalne prodavnice – nedavno je kupio smrznutu picu ne gledajući rok upotrebe, jer je pretpostavljao da su trgovci „pošteni“ i ako za malu picu traže oko 300 dinara, makar će ona biti „relativno“ sveža, a potom i smrznute slane kolače, ponovo bajate… Sve je to platio i sve je to bacio.

K.D.F.Naslovi

Popularni Članci