Zakon o zabrani pušenja: Za duvanski dim od 5.000 do milion dinara

  09 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Predlog zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu uskoro bi trebao biti usvojen u Skupštini Srbije.

Ovim zakonom se potpuno zabranjuje pušenje u javnom zatvorenom prostoru i javnom prevozu, kao i u taksiju. Za nepoštovanje zakonskih odredaba predviđene su kazne od 5.000 do milion dinara.
Zakon predviđa potpunu zabranu pušenja u zdravstvenim i obrazovnim ustanovama, u prostoru državne uprave i lokalne samouprave kao i u svim prostorima gde se proizvode i prodaju lekovi ili hrana. Od ove zabrane delimično su izuzeti jedino ugostiteljski objekti, jer vlasnici objekata manjih od 80 kvadrata mogu da se opredele da li će njihov lokal biti za pušače ili nepušače uz obavezno istaknuti znak na ulazu. U većim ugostiteljskim objektima prostor mora biti podeljen na pušački i nepušački deo, takođe sa istaknutim znakom.
„Pušenje je potpuno zabranjeno i u prostoru koji nije zatvoren, a koji je funkcionalni deo objekta u kojem se obavlja delatnost zdravstvene zaštite, vaspitanja i obrazovanja, društvene brige o deci, socijalne zaštite, uključujući i dvorišni prostor, kao i otvoreni prostor za održavanje pozorišnih, bioskopskih i drugih vrsta predstava“, rekla je za „Blic“ Zorica Pavlović pomoćnica ministra zdravlja i jedan od autora nacrta zakona. Ona je takođe navela da poslodavac može da odredi posebnu prostoriju za pušenje na kojoj mora biti istaknut znak da je pušenje u toj prostoriji dozvoljeno, da postoji oznaka koliko ljudi sme tu da boravi istovremeno u skladu sa kapacitetom ventilacionog sistema za prečišćavanje vazduha, da prostorija mora biti zatvorena u celini jer duvanski dim iz te prostorije ne sme da prelazi u druge.
Oni koji se ne budu pridržavali ovih zakonskih odredaba i dalje budu pušili na radnom mestu, u prostoriji gde se održavaju sastanci, javnom skupu ili u gradskom prevozu, moraće da plate 5.000 dinara na mestu prekršaja. Za nesprovođenje zabrane pušenja u zatvorenom javnom prostoru u skladu sa zakonom, novčana kazna za pravno lice je između 500.000 i milion dinara, a za odgovorno lice od 30.000 dinara do 50.000 dinara, dok je za preduzetnika od 300.000 dinara do 500.000 dinara.
Zakon će stupiti na snagu 180 dana po usvajanju u parlamentu.                   

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci