Ministar Zoran Đorđević: Viđanje dece pod kontrolisanim uslovima

  21 jul 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević izjavio je početkom nedelje da 600 dece u Srbiji viđa roditelja pod kontrolisanim uslovima i da će u cilju njihove zaštite i radnika zaposlenih u centrima za socijalni rad biti preduzete hitne mere koje će uključiti i primenu primera dobre prakse kakva postoji u centrima u Leskovcu i Jagodini.

Nakon sastanka sa direktorima centara za socijalni rad i predstavnicima sindikata socijalne zaštite povodom ubistva dve žene i jednog deteta korisnika centara Novi Beograd i Rakovica, Đorđević je rekao novinarima da će sledeće nedelje biti organizovan sastanak na kome će učestvovati i predstavnici lokalnih samouprava koje su osnivači centara za socijalni rad.
Razgovaraćemo o primerima dobre prakse koje postoje u centrima za socijalni rad u Leskovcu i Jagodini gde su formirana posebna odeljenja koja se bave nasiljem u porodici, rekao je Đorđević i dodao će komunikacija ministarstva sa opštinama i pitanje bezbednosti biti dve krucijalne stvari na kojima će se raditi kako se tragedije poput onih na Novom Beogradu i Rakovici ne bi ponovile.
Đorđević je precizirao da će se raditi na uvođenju fizičko-tehničkog obezbeđenja, ali i obnavljanju kadra zaposlenog u centrima.
„Na redu je i profilisanje kadrova i zapošljavanje novih koliko nam budžet dozvoljava, kao i vršenje reorganizacije, da kada se desi prirodni odliv kadrova oni na vreme budu zamenjeni novim“, rekao je Đorđević.
Prema njegovim rečima, dogovoreno je da se uradi posebno uputstvo za rad centara za socijalni rad u proceni najboljeg interesa deteta u slučajevima zaštite prava deteta na održavanje ličnih odnosa sa roditeljem sa kojim živi, u koje će posebno biti uključeno ostvarivanje prava deteta na održavanje ličnih odnosa sa roditeljem u kontrolisanim uslovima.
Ministar je ocenio da bi jedna od mera koja bi mogla da pomogne i izjednačavanje mišljenja socijalnog radnika da li roditelj može da viđa dete ili ne, imalo jednaku težinu kao ona odluka koju donosi sud.
Đorđević je ocenio da je u iskorenjivanju problema nasilja i zlostavljanja dece neophodna šira društvena akcija u koju će biti uključena i ministarstva obrazovanja i kulture kako bi se stvarale generacije koje će znati da se problemi ne rešavaju nasiljem već na civilizovan način.
Đorđević je naveo da dužnost Ministarstva za rad nije da krivično goni i otpušta i da odluku o smenama zaposlenih u centrima mora da donese lokalna samouprava koja i postavlja direktore centara.
„Niko neće proći nekažnjeno, vanredni nadzor je završen nad radom Centra za socijalni rad na Novom Beogradu, a nadzor će biti izvršen i u centru u Rakovici kada se za to steknu uslovi, jer se povređeni zaposleni koji treba da daju izjave i dalje nalaze na VMA“, naveo je Đorđević.
Ministarstvo je, kako je dodao, naložilo direktorima centara za socijalni rad da svako ponašanje koje može ugroziti bezbednost radnika i stranaka prijave policiji i da o tome izveste ministarstvo.
Direktor Centra za socijalni rad Pančevo Zoran Albijanić rekao je da se radnici u centrima osećaju nebezbedno, kao i da je pitanje obezbeđenja na nivou cele Srbije problematično, posebno u većim sredinama kada se ne zna kada i ko u njih može da upadne.
„Mi imamo kakvo-takvo obezbeđenje, ali ako govorimo o svim centrima, to pitanje je jako loše. Izloženi smo duševnim bolesnicima i ne osećamo se bezbedno. Mi ne bežimo od odgovornosti, ali ovde ima više strana koje su umešane i odgovorne, mi nismo jedini“, naveo je Albijanić.
Predsednica Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Mirjana Veković ocenila je da su problemi socijalne zaštite nagomilani poslednjih 15 godina te da njihovo rešavanje zahteva duži period.
Prema njenim rečima, na sastanku je dogovoreno da će problemi biti rešavani kroz formiranje saveta, pravilnika o postupanju viđanja dece u kontrolisanim uslovima, povećanjabezbednosti u centrima za socijalni rad i uvođenja policijskog obezbeđenja.
„Instituciju kontrolisanog viđanja zakon ne prepoznaje, to se radilo zbog poremećenih porodičnih odnosa, nismo imali instrukcije za ponašanje u ovakvim situacijama“, rekla je Veković koja je uputila apel medijima da pažljivo izveštavaju o ubistvima štićenika centara jer je reč o urušavanju kompletnog sistema socijalne zaštite.
„Radnici su preopterećeni, preplavljeni problemima, rade po 18 sati dnevno, greške se prave. Oni su ogorčeni što nisu više pomogli iako su neki od njih i teško povređeni, molim vas da zajedno dignemo kredibilitet sistemu socijalne zaštite“, rekla je Veković.
Ona je dodala da su to razlozi zbog kojih ne želi da prihvati odgovornost krivičnu i disciplinsku svojih kolega kao i da ne želi da se krivica adresira isključivo na sistem socijalne zaštite.
Pitanje bezbednosti je goruće i u traženju rešenja moraju da sarađuju ministarstva za rad i socijalu zaštitu, za unutrašnje poslove i pravde, dodala je Veković.                      

(Beta)

Naslovi

Popularni Članci