Mreža osnovnih škola u Bečeju: Elaborat na doradi

  22 mart 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Opštinsko veće je u ponedeljak donelo odluku da predlog elaborata o mreži osnovnih škola na teritoriji opštine Bečej kojim je predloženo zatvaranje škole „Petefi Šandor“ vrati na doradu radnoj grupi, te se očekuje da će ipak biti predloženo da se škola ne zatvori, nezvanična je informacija do koje je redakcija Bečejskog mozaika došla.

O tome da li je informacija istinita, nije želela da govori predsednica radne grupe za izradu elaborata Suzana Đukić, ali ni članica radne grupe Eržebet Kinka, s obrazloženjem da radna grupa još nije održala sastanak nakon sednice Opštinskog veća održane 18. marta.
Pitanje smo postavili predsedniku opštine Draganu Tošiću.

Prema nezvaničnim informacijama Opštinsko veće je vratilo elaborat radnoj grupi na doradu, a to bi značilo preinačenje predloga, to jest da radna grupa u konačnoj verziji elaborata odustane od predloga zatvaranja škole „Petefi Šandor“. Ima li istine u tome?
 - Mi smo kao Opštinsko veće morali da donesemo odluku o predlogu elaborata i doneli smo odluku da se vrati radnoj grupi na razmatranje. Mislim da će Opštinsko veće nakon dorade dati saglasnost na elaborat. Mi smo mogli da damo saglasnost na sadašnji predlog elaborata ili ne, a iskoristili smo mogućnost da vratimo predlog na doradu, jer želimo da postoji konsenzus po tom pitanju.

Šta je konkretan razlog što je elaborat vraćen na doradu?
- Mišljenje Opštinskog veća.

Šta je mišljenju Veća prethodilo? Javna rasprava o elaboratu prošle nedelje na kojoj su primedbe iznosili uglavnom predstavnici Nacionalnog saveta mađarske nacionalne zajednice i predstavnici Saveza vojvođanskih Mađara i kada je predato 9.000 potpisa kojima se traži opstanak škole?

- Da se razumemo: mi smo ozbiljna vlast. Ljudi su počeli da donose nekakve zaključke, a elaborat još nije završen. Elaborat će biti završen kada će biti usvojen na sednici Skupštine opštine.

Postojao je predlog elaborata kojim je predviđeno zatvaranje škole „Petefi Šandor“, taj predlog su predstavnici radne grupe pre oko mesec dana predstavili i neposredno obrazložili na konferenciji za novinare.

- Predlog je bio da se zatvori škola. Opštinsko veće ne misli da tako treba i tražimo doradu elaborata. Dali smo smernice kako Veće o tome razmišlja. Predlog radne grupe je bio zatvaranje škole i javnost je reagovala kako je reagovala na predlog elaborata, koji nije prihvaćen. Kada se takve stvari rade, želim konsenzus.

Konsenzus nije postojao, predstavnici SVM-a su bili protiv.

- Nije samo to u pitanju. Kada pitate bilo kog građanina da li je za zatvaranje škola ili nije, kaže da nije za zatvaranje škola. Ipak, sa druge strane imamo podatke koji govore da ćemo u narednim godinama morati da se bavimo tim problemom.

Može se pretpostaviti onda da će novi predlog radne grupe biti da se škola ne zatvori?
- Predlog Opštinskog veća prema radnoj grupi je da se da predlog da se ne zatvori škola ili da se predloži spajanje dve škole - rekao je predsednik opštine Dragan Tošić.

K.D.F.

Više iz ove kategorije « Naslovna br 777 Naslovi »

Naslovi

Popularni Članci