Odštampajte ovu stranicu

Dan Evrope 9. maj: Dan pobede

  12 maj 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Širom Evrope je obeležen 9. maj, Dan pobede nad fašizmom i Dan Evrope, kojim se obeležava završetak Drugog svetskog rata u Evropi i početak stvaranja Evropske unije.

Naime, 9. maj ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastajanju EU.

Deklaracija je bila predlog bivšim neprijateljima, Francuskoj i Nemačkoj, da uspostave organizaciju koja će zajednički upravljati njihovim industrijama uglja i čelika, kako se rat u Evropi nikada ne bi ponovio.

Predlog je doveo do stvaranja Evropske zajednice za ugalj i čelik 1951. godine, preteče Evropske ekonomske zajednice, odnosno današnje EU.

Evropska unija ove godine obeležava svoj dan suočena sa nizom izazova, pre svega sa odlukom Velike Britanije da istupi iz Unije i sve češćim pozivima da se odnosi unutar Unije preurede.

U zemljama Evropske unije poseban značaj ima Dan Evrope, kao dan koji je označio prekretnicu u odnosima evropskih zemalja i otvorio put stvaranju zajednice zemalja na tom kontinentu, dok je u Rusiji težište na proslavi Dana pobede u Drugom svetskom ratu.


Institucije EU tradicionalno 9. maja otvaraju vrata za građane, a predstavništva EU širom sveta, uključujući Delegaciju EU u Srbiji, organizuju različite aktivnosti i skupove namenjene građanima, poput debata, koncerata i poseta.

U Rusiji, na dan kada je 1945. godine Nemačka kapitulirala, čime je u Evropi završen Drugi svetski rat, organizuje se tradicionalna vojna parada na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj se prikazuju ruska vojna dostignuća. Ove godine u defileu u Moskvi nisu učestvovali pripadnici Vojske Srbije, niti su paradi prisustvovali srpski zvaničnici, što se objašnjava time da se visoki strani gosti i delegacije pozivaju samo na jubilarne godišnjice.

U Srbiji je Centralna svečanost povodom Dana pobede i Dana Evrope održana na poligonu Nikinci kod Rume, gde su pripadnici Vojske Srbije prikazali osposobljenost i novo naoružanje, na smotri pod nazivom „Čelik 2017“.

Na poligonu je bilo izvedeno bojevo gađanje sa artiljerijskim i raketnim naoružanjem, a prikazano je i dejstvo tenkova, vazduhoplova i pešadijskog naoružanja. Pored toga prezentovane su performanse i mogućnosti sredstava među kojima su višenamenska oklopna vozila „Miloš“ i „Lazar“, raketni sistemi „Morava“ i „Oganj“, samohodna haubica „NORA“, kao i novi model modularne puške, univerzalna pokretna artiljerijska računarska stanica UPARS, a prvi put je široj javnosti predstavljen i raketni sistem „ALAS“.

B.M. (Izvor: n1)