Kružni tok na Trgu Čilag: Za dokumentaciju rok je dva meseca

  12 maj 2017
Ocenite ovaj članak
(4 glasova)

Ugovor za izradu projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju kružnog toka na Trgu Čilag u Bečeju i projekta za izvođenje radova na rekonstrukciji Dositejeve ulice 26. aprila je odlukom predsednika opštine, nakon postupka javne nabavke i izveštaja opštinske komisije o stručnoj oceni ponuda dodeljen grupi ponuđača, Birou za projektovanje „BIA projekt“ iz Novog Sada i firmi „Tesla sistemi“ iz Novog Beograda.

Procenjena vrednost javne nabavke bila je 2,75 miliona dinara, a upravo tu cenu je ponudio izabrani ponuđač (bez PDV-a). U postupku javne nabavke ponude su podnela još dva ponuđača: „Andzor engineering“ iz Novog Sada po ceni od 1,2 miliona dinara i Biro za projektovanje „Confing“ iz Novog Sada za 2,5 miliona dinara.

Uprkos tome što se u postupcima javnih nabavki u velikom broju slučajeva bude izabrana najjeftinija ponuda, to ovde nije slučaj, jer, kako se navodi u odluci o dodeli ugovora, ponude dva pomenuta ponuđača nisu sadržale „dokaze kojima se dokazuje ispunjenost dodatnih uslova koji su predviđeni konkursnom dokumentacijom“, te je komisija predložila odbijanje tih ponuda.

Biro za projektovanje „BIA projekt“ i „Tesla sistemi“ trebalo bi da izrade projektnu dokumentaciju za 60 dana.

Podsetimo da je Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine krajem februara odobrila 38,9 miliona dinara (sa PDV-om) za rekonstrukciju Dositejeve ulice.

Projektom je predviđena rekonstrukcija oko 320 metara trotoara, kolovoza, izgradnja parking mesta i javne rasvete, kao i zelenila.

Međutim, izgradnja toplovoda nije u sklopu projekta, te je Javno preduzeće Toplana 22. februara objavilo poziv za podnošenje ponuda za nabavku usluga, a predmet nabavke je bio izrada projektne dokumentacije za izgradnju vrelovoda DN 150 od ugla ulice Miloša Crnjanskog i Trga Čilag kroz ulicu Dositejeva do ОŠ „Zdravko Gložanski“; za izgradnju II faze kratke veze DN 150 između magistralnih vodova sever i jug preko Trga oslobođenja, od Trga oslobođenja kroz Novosadsku ulicu do ulice Svetozara Markovića i za izgradnju vrelovoda za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje objekta Područne vatrogasno-spasilačke jedinice Bečej.

Ugovor o izradi projektne dokumentacije 6. marta je zaključen s jedinim ponuđačem u postupku javne nabavke, sa firmom „Pro-energo“ iz Novog Sada koji nastupa sa „AG-UNS“ Arhitektonsko-građevinskim institutom iz Novog Sada. Vrednost ugovora je 2,7 miliona dinara (sa PDV-om).

Prema informacijama novinara, po procenama, cena izgradnje vrelovoda u Dositejevoj ulici trebalo bi da bude oko 15 miliona dinara.

Inače, projektom je predviđeno da Dositejeva ulica bude jednosmerna, kakva je i sada, širine 3,5 metara. Pešačke staze bi trebalo da budu 1,75 metara široke, a između kolovoza i pešačke staze je projektovana zelena površina prema uslovima na terenu. Sa desne strane ulice projektovano je 44 parking mesta.

Na mestu dva pešačka prelaza preko Dositejeve ulice u zoni škola, predviđene su platforme (6 centimetara izdignute od kolovoza) za umirenje saobraćaja koje bi trebalo da budu od betonskih ploča.

Projektant rekonstrukcije Dositejeve ulice bio je Biro za projektovanje „BIA projekt“.

R.M.

Naslovi

Popularni Članci