Problemi u Domu zdravlja: Nedostatak specijalista

  18 april 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Dom zdravlja u Bečeju uskoro će ostati bez dva doktora specijalista, fizijatra i radiologa, čije su usluge bile svakodnevno dostupne građanima. Prema rečima direktora Doma zdravlja Siniše Šijačića i predsednika opštine Vuka Radojevića, u cilju rešavanja tog problema dogovoreno je da Dom zdravlja po potrebi angažuje te specijaliste iz drugih centara, a da lokalna samouprava obezbedi novac za njihovo finansiranje.

„Odlazak dva lekara specijalista jeste problem ne samo Doma zdravlja nego i celokupne opštine Bečej i zaključili smo da moramo naći novac iz opštinskog budžeta kako bismo pokrili troškove angažovanja jednog fizijatra i jednog radiologa u interesu naših sugrađana kako ne bi osetili nedostatak ovih specijalista i kako bi i dalje mogli da koriste fizijatrijske i radiološke usluge u zdravstvenoj ustanovi u Bečeju. Novac ćemo obezbediti, već smo ih isplanirali u rebalansu budžeta koji se intenzivno radi ovih dana i očekujem da će do kraja meseca aprila na Skupštini opštine on biti usvojen“, rekao je Radojević.
Međutim, direktor Doma zdravlja smatra da će građani Bečeja ipak osetiti nedostatak specijalista. „Nije isto kada oni rade svih pet dana ili ih angažujemo jednom ili dva puta nedeljno. Već sam dogovorio sa fizijatrom koji radi u banji u Kanjiži, da dolazi u Bečej i radiće svake srede i povremeno ponedeljkom. Ovakva situacija će trajati do leta sledeće godine kada treba da se vrati naša doktorka sa specijalizacije i očekujem da će tada biti normalizovana situacija u oblasti fizikalne medicine i rehabilitacije. Što se tiče radiologa koji je najavio odlazak u penziju, tu je situacija malo složenija, jer su ovi specijalisti deficitarni i nema ih na tržištu rada, a sa druge strane po zakonu nemamo mogućnost da zaposlimo drugog i novac za to radno mesto se ukida. U toku prošle godine na radiologiji je bilo snimljeno 11.000 pacijenata i još 4.000 na ultrazvuku, to se ne može postići ako specijalista bude dolazio jednom nedeljno. Mi smo najudaljenija opština ove veličine od nadležnih centara, tako da će problema sigurno biti, ali ćemo se truditi da budu što manji, da angažujemo neke od radiologa iz drugih mesta, sa nekima sam već stupio u kontakt, i očekujem podršku lokalne samouprave da se to pitanje reši, jer to nije problem samo za ovu godinu. Čak i ako sada uspemo da pošaljemo nekog kolegu na specijalizaciju, teoretski tek početkom 2019. godine Dom zdravlja može da ima svog radiologa, a ako bismo sada našli radiologa, odmah bih ga zaposlio“, rekao je Šijačić.
Prema njegovim rečima, u opštinskom budžetu će za te namene biti opredeljeno 600.000 dinara, ali to nije i konačna cifra.
„Na osnovu procene dogovoreno je da bude oko 600.000 dinara za te namene, ali ne mogu precizno da kažem da li će biti 800.000 ili možda 400.000 dinara, to će zavisiti od toga koliko puta će specijalisti dolaziti u Bečej, ali smo uradili sve predradnje da to bude moguće kada se za tim ukaže potreba“, objasnio je Šijačić.
Upitan da li će pacijenti morati da plaćaju usluge fizijatra i radiologa, Šijačić je odgovorio: „U početku se te usluge neće naplaćivati, a još ne znamo kako će dalje biti. Možda će se kasnije neke usluge naplaćivati, ali će pacijenti imati izbor, da li će to uraditi ovde i platiti ili će da idu u Novi Sad, a u takvim varijantama se uvek trudimo da ono što naplaćujemo bude jeftinije od autobuske karte do Novog Sada“.

Obaveštenje

Obaveštavaju se građani opštine Bečej da patronažna služba Doma zdravlja Bečej u okviru svog redovnog rada na terenu obilazi hronične bolesnike i osobe starije od 65 godina. Prilikom posete pokazaće svoje identifikacione kartice, pa se ovim putem mole svi građani da im izađu u suret i da im omoguće da obave preventivni razgovor.

Dom zdravlja ima 31 specijalistu

Dom zdravlja u Bečeju, prema podacima sa sajta ove ustanove, ima 31 doktora specijalistu, od toga sedam specijalista opšte medicine, četiri pedijatra, troje inetrnista i troje specijalista ginekologije i akušerstva, dvoje specijalista urgentne medicine i dvoje specijalista dečje stomatologije i po jednog neuropsihijatra, pneumoftiziologa, oftalmologa, otorinolaringologa, radiologa, specijalistu medicine rada, kliničke biohemije, ortopedije vilice, oralne hirurgije i balneoklimatologa, dok su još osam lekara na specijalizaciji. Pored toga u Domu zdravlja radi i jedan psiholog, šest stomatologa, šest farmaceuta i 21 lekar opšte medicine.

Bačko Petrovo Selo
Bez pedijatra

Iako se ovih dana prikupljaju potpisi za peticiju, želja žitelja Bačkog Petrovog Sela da u svom mestu imaju pedijatra nije izvodljiva, rekao je direktor Doma zdravlja Siniša Šijačić. Po njegovom objašnjenju po zakonskim normama na 850 predškolske dece može da postoji jedan pedijatar, a tek zbirno u svim naseljenim mestima opštine ima toliko dece. Šijačić je objasnio da Srbija ima najmanja izdvajanja za zdravstvo po stanovniku u odnosu na evropske zemlje, a da ni mnogo bogatije i razvijenije zemlje nemaju sve specijalnosti u selima: „To nije realno očekivati gledano sa zakonske strane, a sa druge strane, za razliku od nekih drugih ustanova, gde čak bolnice nemaju nijednog pedijatra, u Bečeju ima četiri i još dva na specijalizaciji, tako da ćemo ih imati šest. Namera je da se tada njihov rad u svim selima pojača koliko god je potrebno“.
Direktor Doma zdravlja je istakao da pedijatri i sada obilaze naseljena mesta, da su deca pregledana i vakcinisana, a da u Bačko Petrovo Selo i Bačko Gradište odlaze dva puta nedeljno, a po potrebi i češće.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci