Sportski savez opštine Bečej: Izbor sportiste godine - 22. januara

  15 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poslednji dani decembra u sportskim krugovima u raznim sredinama su rezervisani za izbor najboljeg sportiste prethodne godine.

Tako je i u Bečeju, ali se u našoj sredini ponekad dešava da se izbor „prebaci“ za januar, a dešavalo se da se najbolji u godini proglašavaju i u junu naredne (desilo se 2006. godine).
Izbor sportiste godine za 2009. obaviće se 2010, a razlog tome je nedostatak novca u opštinskoj kasi. „U trenutku kada je trebalo da se organizuje manifestacija nije bilo sredstava, iako su ona bila određena u stavci za manifestacije u budžetu namenjenom za sport. Međutim, prilikom drugog rebalansa u prošloj godini iz te stavke sredstva su preusmerena za plate zaposlenih u Sportskom savezu opštine Bečej i za rad sportskih klubova. Radi se o 234.000 dinara za plate u SSOB i oko 380.000 za sportske klubove. Mislili smo da je prioritet rad klubova i plate u SSOB čiji radnici nisu dobili lične dohotke od avgusta. Pored toga isplatili smo i sportske stipendije u stopostotnom iznosu. U dogovoru sa predsednikom i sekretarom SSOB dogovorili smo se da izbor najboljih organizujemo u januaru“, rekao je Goran Strajnić, pomoćnik predsednika opštine zadužen za sport i omladinu.
Strajnić je apostrofirao i lošu saradnju sa čelnicima SSOB-a:
„To se odnosi na predsednika i sekretara SSOB iz prostog razloga što su tamo nedefinisani odnosi, ne zna se ko kome može ili treba da ’naređuje’. Nedavno sam dobio inicijativu od Kajak kanu kluba Bečej koja je prosleđena i savezu i klubovima o svrsishodnosti postojanja SSOB u ovakvom obliku. Mislim da ćemo vrlo brzo svi sesti za isti sto i raspravljati na ovu temu. Budžet za sport u ovoj godini je mali i tri zaposlena u SSOB su preveliko opterećenje za njega. Ako bi ispoštovali plate zaposlenih u SSOB za 2010. budžet bi bio lakši za oko 900.000 dinara, a tada bi ostalo još manje za rad sportskih klubova. Postoji nekoliko mogućih rešenja. Jedno je da zaposleni u Sportskom savezu odu godinu dana na evidenciju Nacionalne službe za zapošljavanje, drugo je da se ipak nađe rešenje da se oni isplaćuju iz sredstava lokalne samouprave, a treće da SSOB implicira projekte ka raznim institucijama i na taj način dođe do dela novca za plate, a ostatak bi dotirala opština. Rešenja postoje, ali se u Savezu mora napraviti vanredna izborna skupština, promeniti rukovodstvo i Upravni odbor koji ne radi skoro ništa. Pojačanjem ljudskih resursa u Savezu i nama u opštini bi bio olakšan posao. Naše nesuglasice i loša saradnja čine da pravimo greške na obe strane“.
Pera Bašić, predsednik Sportskog saveza opštine Bečej, potvrdio je da je razlog odlaganja izbora sportiste godine bio nedostatak finansija: „Tek 30. decembra smo dobili sredstva pa smo se dogovorili da će ceremonija biti održana 22. januara. Sedam dana ranije komisija će odlučiti o laureatima. Redovna skupština koja će biti i izborna će se održati ove godine, o tome odlučuju klubovi i SSOB, a ne Strajnić. Izabraćemo nove ljude u organima Sportskog saveza i tu ne vidim nikakav problem. Strajnić nije učestvovao u radu SSOB-a i ne treba da učestvuje, jer nas omalovažava, priča priče i nameće nam svoje stavove koje bi mi trebali da sprovodimo. To nema veze sa životom i nije u redu. Kada im treba Sportski savez  onda nas zovu, a kada im ne treba onda nas  blate i kinje. Tako se ne radi“.
Bašić je rekao da od 10. marta pokušava da izdejstvuje prijem kod predsednika opštine gde bi uz učešće relevantnih ljudi i predstavnika klubova „pretresli“ sve probleme koji muče bečejski sport, ali da do danas nije uspeo u toj nameri.

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci