Džudo klub Mladost pomera granice: Godina za istoriju

  08 januar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Takmičari Džudo kluba Mladost svake godine pomeraju granice uspešnosti na domaćoj i međunarodnoj sceni i osvajaju sve veći broj medalja.

Ali, nije samo reč o broju nego i o „težini“ osvojenih odličja, a ona koja su osvojena prošle godine, 2009. su dodelile naziv - istorijska. Bečejski džudisti su prošle godine učestvovali na 50 takmičenja u deset zemalja (Finska, Turska, Rumunija, Grčka, Mađarska, Crna Gora,  BiH, Makedonija, Hrvatska i Srbija) i na njima su osvojili 160 medalja, 55 zlatnih, 49 srebrnih i 56 bronzanih (7 zlatnih odličja više nego 2008.).

Sa državnih prvenstava džudisti Mladosti doneli su 9 odličja (4-1-4), a na pobedničko postolje peli su se u svim uzrasnim kategorijama. Danijela Pavić je postala šampionka u seniorskoj konkurenciji (do 23 godine) što je ujedno i prvo zlato tog ranga u istoriji kluba, a bila je najbolja i u juniorskoj konkurenciji. Risto Babić je bio neprikosnoven u kadetskoj konkurenciji, dok je najbolja poletarka u državi postala Milica Grbić. Srebrom na Prvenstvu Srbije za mlađe pionire okitio se  Nemanja Farkaš, dok su bronze u svojim uzrasnim kategorijama osvojili stariji pionir Kornel Sabo, mlađi pioniri Bojan Marticki i Dušan Dragović i poletarac Marko Simić.

- Prošla godina je bila najuspešnija od postanka našeg kluba. Ostvarili smo znatno bolje rezultate nego u 2008. i čini mi se da smo „dohvatili“ vrh. Malo je reći da sam zadovoljan ostvarenim rezultatima u prošloj godini – rekao je Milorad Lončarević, nosilac crnog pojasa treći DAN, trener DžK Mladost.

U klub je po prvi put stigla zlatna medalja u seniorskoj konkurenciji. Da li ste je očekivali?

- Pavić trenira džudo već 11 godina i u tom periodu je, kako je rasla, osvajala zlatne medalje u svim uzrasnim kategorijama. Iako je prošle godine bila juniorka, znao sam da je spremna i za najviše domete i u konkurenciji mlađih seniorki. Ona je poverenje svih nas u klubu i opravdala.

Džudisti Mladosti su bili uspešni i na međunarodnoj sceni. Risto Babić je nastupio na tri internacionalna turnira A kategorije (Zagreb, Istanbul i Ploešti) i osvojio zlatnu i dve bronzane medalje, na  Evropskom olimpijskom festivalu mladih u finskom Tampereu osvojio je peto mesto, na kadetskom Prvenstvu Evrope ostao je bez plasmana, dok je Danijela Pavić na Balkanijadi u Grčkoj bila peta. Da li ste zadovoljni njihovim nastupima?

- Jesam, ali su mogli i više. Risto je sjajno radio na internacionalnim turnirima, zbog čudnog sistema takmičenja u BiH je ostao bez plasmana, ali je u Tampereu ponovo bio dobar i prava je šteta što nije osvojio medalju iako je bio veoma blizu. Danijela je prikazala dobru formu u Grčkoj, ali nažalost, nije učestvovala na tri velika takmičenja. Zbog nedostatka finansija nije otputovala u Jermeniju na juniorsko Prvenstvo Evrope (PE), na Prvenstvo sveta za juniore u Parizu i na  PE za seniore u Turskoj. Džudo savez je tražio da klubovi finansiraju troškove koji će kasnije biti refundirani, ali mi nismo imali mogućnost da nabavimo 3.000 evra. Da je Pavić učestvovala na ovim prvenstvima siguran sam da bi se klub dičio još boljim rezultatima u 2009.

Babić od oktobra više nije član DžK Mladost. Prešao je u Partizan iz Kikinde za koji nastupa u Super ligi Srbije. Da li je najbolji bečejski džudista morao da ode?

- Babić je prerastao našu sredinu, u klubu više nije imao adekvatne sparing partnere i jednostavno je morao da ode u sredinu koja će mu obezbediti mogućnost za napredak. Želeo sam da ode u Slaviju iz Novog Sada, ali su Kikinđani bili konkretniji. Ugovor je potpisan do septembra ove godine, a onda ćemo videti šta dalje. Dobro je odradio prvi deo Super lige, bori se sa najboljim seniorima i juniorima u državi, što je uz pakleni rad najbolji način za napredak.

Pored pojedinačnih medalja osvojenih u prošloj godini, na takmičenjima gde se bodovalo i za ekipni plasman, DžK Mladost je više puta imao najbolju ekipu mlađih pionira. Da li će neko od mlađih u narednim godinama moći da zameni Babića i Pavićevu?

- Skoro svi mlađi i stariji pioniri, kao i poletarci koji su 2008. osvajali medalje na državnim prvenstvima su to ponovili i ove godine. Farkaš, Dragović, Marticki, Marković, Nemanja Grbić, braća Sabo, Milica Grbić i Marko Simić su vredni i talentovani takmičari i siguran sam da će napredovati u godinama ispred nas i osvajati još mnogo vrednih medalja. U septembru smo okupili novu grupu najmlađih takmičara od kojih mnogi pokazuju talenat za džudo.

Da li i u ovoj godini džudisti Mladosti mogu da pomere granicu koju ste postavili 2009.?

- Teško ćemo ponoviti ovakve rezultate, ali je sigurno da ćemo težiti da ih dostignemo. Babić neće nastupati za nas, većina osvajača medalja prešla je u starije uzrasne kategorije, tako da novo pomeranje granica očekujem za nekoliko godina. Iskoristio bih priliku da se zahvalim saradnicima u stručnom štabu, treneru Aleksandru Grbiću i Zoranu Simiću koji nam je tehnička podrška. Veliku zahvalnost dugujemo i PIK-u „Bečej“ koji nam obezbeđuje kombi za putovanja na takmičenja i lokalnoj samoupravi koja nam pomaže u skladu sa trenutnim mogućnostima – rekao je Lončarević, poželevši Bečejcima srećne praznike i uspešnu 2010. godinu.

Slobodan Malešev

Naslovi

Popularni Članci