Népem költője szavalóverseny - Kilencen a döntőben

  09 mart 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Népem költője elnevezésű községi szavalóverseny döntőjét március 1-jén tartották meg a Népkönyvtár dísztermében.

A kétnyelvű és három kategóriát felölelő rendezvényen, amelyet kilencedik alkalommal szerveztek meg, 63 tanuló szavalatát hallgatta meg a Varnyú Ilona és Cseh Márta magyar nyelv és irodalom szakos tanárok, valamint Stefanov Mária és Šijačić Elizabeta könyvtárosok összetételű zsűri.

A körzeti versenyre, amelyet Bácson tartanak meg, az alsósok közül Nina Petrović (Zdravko Gložanski iskola), Lara Drobina (Sever Đurkić iskola) és Hallai Viktor (Petőfi Sándor iskola) jutottak el.

A második kategóriában a felsősöket Vanja Bojović (Sever Đurkić iskola), Tallós Kinga (Petőfi Sándor iskola) és Komáromi Anna Réka (Sever Đurkić iskola), míg a középiskolásokat Slađana Tančić és Srđan Kner (mindketten a Gimnázium tanulói) és Nađa Švedić (Műszaki Iskola) fogják képviselni Bácson.

„Ha egy ekkora községről van szó mint Óbecse, akkor azt kell mondanom, hogy a községi szavalóversenyre jelentkezett több mint hatvan versmondót egyáltalán nem kevesellhetjük. Nem vagyok tapasztalt zsűriző, így engem kicsit meglepett – a zsűriző társaimat viszont nem különösebben –, hogy a középiskolások aránytalanul kevesen voltak, magyarul szavaló középiskolás pedig csak egyetlen, ezzel függ össze, hogy az egységes mezőnyben ő sajnos nem jutott be a három továbbjutó közé. Nagyon sok jó produkciót hallhattunk, nem volt könnyű kiválasztani közülük a legjobbakat. Voltak gyerekek, akik felnőtt színészekkel kelhetnének versenyre, amikor verset mondanak. Mások ellenben a versszövegre összpontosítottak. Ez két különböző versmondási stílus, szó sincs arról, hogy az egyik eleve jobb volna, mint a másik. Bajok abból származhatnak, ha az erőteljes színészi teljesítmény mellett háttérbe szorul a szövegmondás tisztasága, például a szabályos artikuláció, volt példa erre ezúttal is. Igencsak fontos – és itt jöhet szóba a felkészítő tanár felelőssége –, hogy a gyerekeknek ’testhezálló’ verset válasszunk. Az általános iskolások felkészítői ebből a szempontból ezúttal példásan ’vizsgáztak’. A középiskolások között voltak, sajnos, akiknek a versválasztása nem volt éppen szerencsés, ebből aztán következett az is, hogy a ’testidegen’ versszöveggel birkózniuk kellett. A zsűri a legjobbakat juttatta tovább a bácsi versenyre, ehhez kétség nem fér. Van értelme szurkolnunk az óbecsei versmondóknak, hogy ott is megállják a helyüket”, mondta Cseh Márta zsűritag.                      

Erer

Naslovi

Popularni Članci