Kökény Attila „talajdoktor” - Előadás a talajmegújító mezőgazdaságról

  09 mart 2018
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kökény Attila „talajdoktor“, a Kakasszéki Biogazdaság vezetője az óbecsei fiatal termelők kérésére a talajmegújító mezőgazdaságról tartott előadást március 5-én és 6-án a Petőfi kultúrkör utolsó helyig megtelt kistermében.
„Az elismert ’talajdoktorral’ való előadás megszervezését kihívásként éltem meg. A Vajdasági Agráregyesületek Szövetségétől minden támogatást megkaptam, emellett a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör is segítségemre volt.

Amikor a tanfolyam híre eljutott az emberekhez, nagy érdeklődést, információigényt váltott ki a gazdákból. Csak egy napra terveztem az előadást, de túljelentkezés volt, s sikerült két napra leszervezni Kökény Attilát, aki nagyon elfoglalt, Becsére is szinte Erdélyből érkezett, ahol szintén több napos előadást tartott”, mondta Faragó Enikő, Óbecse község falugazdásza.

Kökény Attila a gyakorlatban alkalmazza a szántás nélküli gazdálkodást. Szerinte a szántás már lassan száz éve bizonyítottan hatalmas károkat okoz, világszerte a talajpusztulás, az „elsivatagosodás“ egyik okozója, de szélesebb történelmi kitekintésben civilizációk buktak bele a termőtalajok pusztulásába. A „talajdoktor“ elmondta, hogy az USA-ban a múlt század elején sikerült négy és fél Magyarországnyi termékeny területet valódi sivataggá szántani, ez volt a hírhedt Dust Bowl, ami után állami szinten kezdték el kutatni a talajkonzerváló mezőgazdasági technikákat. Eközben világszerte egyre jobban terjed a forgatás nélküli művelés és direktvetés.

„A szántás nélküli művelés számos magyar gazdaságban bizonyította már be életképességét, rekordhozamokat produkálva. Vannak magyar gazdaságok, elsősorban külföldi érdekeltségek, ahol a direktvetés is a rutin része, máshol akkor alkalmazzák alkalomszerűen, mikor a forgatás nélküli műveléssel javuló talaj már alkalmas direktvetésre is. A klasszikus direktvetés technológiája tehát jelen van az országban és sikeresen alkalmazzák magyar termelők is, annak ellenére, hogy ökológiai elemeket nem használnak”, mondta az előadó.

A találkozón elhangzottak egyaránt érdekesek a kertészeti és szántóföldi gazdálkodást illetően, hasznosak lehetnek hobbikertészeknek, gyümölcsészeknek és sokhektáros gazdáknak, az elhangzott információk és módszerek a vegyszeres gazdálkodást gyakorlók számára is érvényesek.

„Összesen száz termelő hallgatta meg a talajmegújító gazdálkodásról szóló tanfolyamot, örültem, hogy ekkora érdeklődést váltott ki. Az előadott anyag nagyon fontos, mivel szükség van a mezőgazdaság megújítására, a klímaváltozás, a szélsőséges időjárás miatt el kell gondolkodni az új lehetőségekről, szükség van előrehaladásra, nem biztos, hogy az eddig általunk használt technológia a legmegfelelőbb. A forgatás nélküli mezőgazdaság mellett a no-till, a direktvetés, a komposzt tea és még sok más elméleti dolog került bemutatásra. Sikeresnek tartom az előadásokat, a gazdák megelégedve nyugtázták az információkat. Mivel az érdeklődés a helyek betelte után sem lankadt, az elkövetkező időszakban szeretnék szervezni még egy előadást. Emellett más témával foglalkozó előadókat is szeretnék még felkérni állattenyésztés témában, hogy a jószágtenyésztők is halljanak hasznos és új információkat”, mondta Faragó Enikő, Óbecse község falugazdásza.

Erer

Naslovi

Popularni Članci