Dan osoba sa invaliditetom: „I mi smo građani Bečeja“

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom širom sveta obeležen je prošlog četvrtka, a slično je bilo i u Srbiji.

Sa mnogobrojnih skupova u gradovima i opštinama u našoj zemlji poručeno je da država treba da učini mnogo više nego do sada ukoliko zaista želi da reši probleme osoba sa invaliditetom.
U Srbiji ne postoji precizna statistika o broju osoba sa invaliditetom, ali se procenjuje da ih je između 800.000 i milion. Prema informacijama Rasima Ljajića, ministra rada i socijalne politike, 70 odsto ukupnog broja osoba sa invaliditetom u Srbiji je siromašno, više od polovine njih živi od različitih socijalnih davanja, a samo 13 odsto je zaposleno.
Obaveza države je da svim građanima obezbedi prava zagarantovana Ustavom Srbije, poručio je povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti. „Zbog posebnih potreba osoba sa invaliditetom, za ostvarivanje zagarantovanih prava potrebni su i neki posebni uslovi. Apelujem na sve organe vlasti, ali i druge relevantne subjekte, kao što su javni informativni servisi, da preispitaju da li te uslove obezbeđuju u meri u kojoj najviše mogu, odnosno mogućnosti da stanje s tim u vezi unaprede. Na različitim nivoima postoje pozitivni primeri poput korišćenja softvera koji slepim i slabovidim osobama omogućava elektronsku komunikaciju, ili jezika simbola za gluve i gluvoneme ili rampi i liftova za nepokretne ljude. Sigurno je da, bez obzira na ekonomske teškoće, postoje mogućnosti da se dodatno unapredi primena tih i svih drugih sredstava koji invalidnim licima mogu omogućiti kvalitetnije ostvarivanje prava. Obaveza je države da te mogućnosti pretvori u realnost“, rekao je Šabić.
U Bečeju je Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležen skromno. Članovi Udruženja obolelih od multipleks skleroze okupili su se u Kući Novog sela, i prisetili su se ovogodišnjih akcija, a napravljen je i plan rada za 2010. godinu. Društvo za pomoć MNRO u Centru za mlade je organizovalo niz kreativnih radionica, a Organizacija gluvih i nagluvih je obeležavanje Dana osoba sa invaliditetom počela posetom predsedniku opštine. Delegacija gluvih i nagluvih je u jednosatnom razgovoru informisala predsednika opštine o potrebama Organizacije, o problemima sa kojima se svakodnevno susreću, o potrebi otvaranja zaštitnih radionica za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, o problemima u komunikaciji sa opštinskim službenicima, pogotovo u uslužnom centru.
Jovan Vujkov, sekretar Organizacije gluvih i nagluvih, istakao je neophodnost održavanja kursa za gestovnog prevodioca za radnike opštine koji su u neposrednom kontaktu sa građanima.
Nakon sastanka sa predsednikom opštine, desetak članova Organizacije gluvih i nagluvih je ispred zgrade Skupštine opštine, pošte, policijske i autobuske stanice i tržnog centra delilo Bečejcima flajere u kojima se predstavlja rad Organizacije ističu problemi gluvih i nagluvih u svakodnevnom životu.
Na flajerima je pisalo: „I mi smo građani Bečeja“.

S. Malešev

Naslovi

Popularni Članci