Listanje starih novina: Novo vreme

  11 decembar 2009
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Kola mladenaca prevrnula se u jendek. Prošle nedelje na Gunarošu dogodila se teška nesreća.

Kola mladoženje i neveste prevrnula se u jendek, baš u momentu kad su se mladenci vraćali iz crkve sa venčanja. Antun Vida venčao se sa sedamnajestogodišnjom Juliškom Buzoganj. Jedva što su svatovi odmakli od male crkve, otkinuli su se dizgini u rukama kočijaša. Konji osetivši slobodu, poletili su u divlji beg, dok je izbezumljeni kočijaš uzalud pokušavao da ih zadrži. Otkinuti dizgini stalno su međutim udarali konje te su ovi jurili još luđe i bešnje. Kada su svatovi iz kola čuli očajno zapomaganje nevestino, pojurili su da bi zadržali konje ali je već bilo kasno. Konji su naletili pored puta na jendek i prevrnuli kola kojom prilikom su jako ozleđeni nevesta i mladoženja. Odmah su prenešeni kući i pozvan je lekar, koji im je ukazao prvu pomoć a zatim su preneseni u senćansku bolnicu, te je toga dana u svatovskoj kući mesto veselja bila velika žalost. Pošto su ozlede mladoženje i nevestine vrlo ozbiljne, ima malo izgleda da će ostati u životu, osobito nevesta, koja je teško povređena.

(Novo vreme, 24. septembar 1933. godine, rubrika vesti, str. 3)

Parastos baronice Jovićke. U prošlu subotu održan je parastos blaženopočivše dobrotvorke baronice Eufemije Jovićke. U crkvi je bilo vrlo malo naroda. Dok su dvoje od roditelja baroničinih pitomaca setili se i došli na parastos sa pogačama dotle se mnogi roditelji i pitomci kao obično, nisu ni pojavili u crkvi. Žalosno je ali je tako. Mnogi od ovih pitomaca ne dođu ni u leto o ferijama na Ivanjdan da odstoje službu svojoj dobrotvorci.

(Novo vreme, 15. novembar 1925. godine, rubrika: Vesti str.3)

Nova tvornica vate u Starom Bečeju. Ovdašnje „Prometno Društvo“ udruženo sa jednom stručnom grupom osnovalo je tvornicu vate pod firmom Vojin Popović i Drugovi za izradu pokrovaca i konfekcione robe. Osnovni kapital iznosi Din. 1.000.000.- od kojeg je Prometno Društvo uplatilo 55%. Fabrika je sagrađena na sopstvenom zemljištu, koja poseduje Dizelmotor od 60 konj. Snaga i za sada radi sa osam mašina. U projektu je da se fabrika proširi i nabave još neke moderne mašine. Sirovi materijal nabavlja se isključivo iz inostranstva. Stalno je zaposleno 35 radnika, a mesečna izrada robe je do 25.000 kgr. Ove vrste preduzeća u našim krajevima vrlo su potrebna i tako neće naše stanovništvo biti primorano ovu robu u inostranstvu nabavljati.

(Novo vreme, 22. novembar 1925.godine, rubrika: Vesti str. 3)

Naslovi

Popularni Članci