Predsednik opštine odgovara na pitanja: Šta će biti sa „Jodnom banjom“, „Linkom“, hotelom?

  17 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

O eventualnom skorom zatvaranju poljočuvarske firme „Link FTO“ u većinskom vlasništvu opštine, o daljoj sudbini zgrade „Jodne banje“ i nekadašnjeg hotela „Bela lađa“ na obali Tise – sve navedene stvari imaju veze sa PIK-om „Bečej“ na nekakav način – predsednik opštine Bečej Dragan Tošić je odgovarao na pitanja novinara Bečejskog mozaika.

O tome da li je već izvesno da će „Link FTO“ koji je osnovan 2010. godine biti zatvoren za nekoliko meseci ukoliko PIK, kako je nagovešteno, ne želi više da bude suvlasnik 30 odsto „Linka“, te šta će lokalna samouprava učiniti u tom slučaju, Tošić je rekao:

- Izvestilac na sednici Skupštine opštine Dušan Jovanović je rekao da je prvi put da se poslednjih godina pojavio neko iz PIK-a na sednici Skupštine društva. To nam daje, u stvari, neku nadu da ćemo početi sa njima da sarađujemo, u bilo kom smislu. Ako budemo sarađivali na način na koji bismo mi želeli, a to je da oni snose 30 odsto troškova poslovanja „Linka“, bili bismo zadovoljni tom odlukom. Ako se slučajno desi da PIK izađe iz Skupštine društva, mi moramo ugasiti to preduzeće. Jedna od te dve stvari definitivno će se desiti ove godine. Kako sada stvari stoje, čini mi se da će u narednom periodu, PIK izaći iz „Linka“ i onda ćemo doći u situaciju da ugasimo to preduzeće, zato što javno preduzeće za poljočuvarsku službu ne može da se osnuje. Moglo je ovako društvo sa ograničenom odgovornošću u nekom ranijem periodu, kako su osnovale neke prethodne vlasti, ali sada to ne možemo na taj način da rešimo.

To znači da ćete za uslugu čuvanja atara na teritoriji opštine Bečej raspisati javnu nabavku i angažovati firmu koja bude dostavila najpovoljniju ponudu.

- Moraćemo onda da novac koji je predviđen za „Link“ stavimo u budžet, da predvidimo u Planu javnih nabavki i da raspišemo nabavku na koju će se javiti neko preduzeće ko bi radilo te poslove koje je radio „Link FTO“. To su neke stvari koje će se, nadam se, znati u naredna dva-tri meseca.

Logično je pretpostaviti da će PIK izaći iz vlasničke strukture „Linka“.

- Oni imaju svoje obezbeđenje i nije im interes da imaju i svoje i ovo drugo obezbeđenje. U ranije vreme osnovano je ovo zajedničko preduzeće, tada je PIK imao više zemlje, a sada se sve više zemljišta vraća prethodnim vlasnicima u postupcima restitucije, sve je više individualnih proizvođača…

Objekat „Jodne banje“ je u veoma lošem stanju. Uslovi rada su takođe loši, naročito zimi, jer tamo ima velikih problema u vezi sa grejanjem. Vlasnik objekta „Jodne banje“ koja funkcioniše u okviru Doma zdravlja Bečej, nije lokalna samouprava, već PIK „Bečej“, te opština nema mogućnosti da sanira i rekonstruiše taj objekat. Da li je na pomolu rešenje tog višegodišnjeg problema?

- Nije rešena situacija. Počeli smo da rešavamo stvari sa PIK-om kao što vidite kada je „Link“ u pitanju, dosta stvari moramo da rešavamo sa njima. Tu je još i hotel koji je sad u stanju u kakvom jeste. AIK banka se trudi da to proda. Tu postoji i neki pravni problem i to je na sudu, ali kada se završi sudski postupak, nadam se da do kraja 2019. godine, svakako će se i to rešiti, valjda će se naći neko ko će kupiti taj hotel, kao što ćemo se i mi truditi da rešimo u ovoj godini i „Jodnu banju“ sa njima.

Na koji način planirate to da učinite?

- Opština je spremna da otkupi „Jodnu banju“, što se tiče hotela, to nas, naravno, ne zanima, ali bilo bi lepo da se pojavi neko ko će to srediti da bismo imali jedan objekat kakav je bio nekada. U svakom slučaju, počinjemo da rešavamo neke probleme, imamo još dosta stvari sa PIK-om da rešimo, kao što je zgrada mesne zajednice u Poljanicama. To je njihov objekat koji je u lošem stanju, kancelarije mesne zajednice su u veoma lošem stanju, ali to nije naš objekat. To je jedan od problema koji moramo rešavati u 2019. godini. U svakom slučaju, naišli smo na razumevanje i imamo dobru komunikaciju sa PIK-om.

Problem u vezi sa objektom „Jodne banje“ se rešava otkad je „MK grupa“ postala vlasnik PIK-a pre nekoliko godina. Sve vreme se priča da tu stvar „koči“ nekakav sudski postupak, čini mi se da ima veze sa restitucijom. Da li je pretpostavka tačna?

- Tako je, problem je u vezi sa restitucijom i mislim da je pri kraju rešavanje toga, tako da se nadam da će 2019. godina biti upamćena po tome da smo rešili „Jodnu banju“ zbog građana Bečeja.

Osim „Jodne banje“ još jedan simbol Bečeja, hotel „Bela lađa“ je u lošem stanju. Podsetimo da je PIK „Bečej“ izgubio taj hotel, poverilac je na ime neplaćenog duga uzeo objekat, ako se ne varam, u to vreme je to bila Alfa banka, čiji je vlasnik u međuvremenu postala AIK banka…

- Ovako je bilo: to je nekada bilo PIK-ovo, pa je Alfa banka kao poverilac preuzela hotel i ona je dala u zakup nekom zainteresovanom licu i kada je AIK banka preuzela to, odnosno kupila Alfa banku, onda im je problem hotela došao u nadležnost i oni pokušavaju da reše taj problem.

Hotel ne radi.

- Ne radi, mislim da je isključena struja, počinje da biva sasvim devastiran. Nadam se da će AIK banka naći rešenje i da se to proda nekome. Jedini interes opštine Bečej je da ga kupi neko ko hoće da ga sredi.

A većinski vlasnik AIK banke je opet „MK grupa“, koja je vlasnik i PIK-a.

- To su povezane stvari uprkos tome što sa PIK-om više nema veze taj hotel, mi svi i dalje vezujemo za PIK, vlasnik je sada AIK banka, a oni su odlučili da reše taj problem, kao što rešavaju „Link“, „Jodnu banju“ i zgradu mesne zajednice.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci