Rođendan Narodne biblioteke: Priča o 120 godina čitanja

  24 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Narodna biblioteka je obeležila 120 godina postojanja. Na svečanosti za veliki rođendan je krajem decembra „ispričana“ priča o biblioteci koja je „stala“ u sanduk za ogrev 1898. godine i u kojoj je danas oko 150.000 knjiga na srpskom, mađarskom, engleskom i nemačkom jeziku u Bečeju i u ogranicma ustanove u naseljenim mestima.

O biblioteci, knjigama, počecima i sadašnjoj situaciji, o bibliotekarskom poslu, o značaju i ulozi knjiga u životu čoveka govorili su direktorka biblioteke Đijanta Lovaš, upravnik biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, pomoćnica predsednika opštine u oblasti obrazovanja Suzana Đukić i član Opštinskog veća zadužen za kulturu Čaba Štefaniga.

U svečanom programu su učestvovala deca iz hora „Bubamara“, koja su pevala upravo o knijzi, i đaci iz osnovnih i srednjih škola, koji su performansom govorili o radu biblioteke, o tome šta čoveku znači čitanje i podsetili su na programe kulturne ustanove tokom godine kao što su Dan tolerancije, Dan mađarske kulture, Dan maternjeg jezika, Svetski dan knjige, takmičenja, Biblioigre, dramske radionice…

Kao i svake godine, i za ovaj jubilej su dodeljena priznanja najčitaocima, saradnicima i ustanovama Narodne biblioteke. Najčitaoci su Noemi Erdeg iz Bečeja, Nikolina Crnogorac iz Bačkog Gradišta, Jovana Jovanov iz Radičevića, Maria Ačai i Tijana Bajić iz Bečeja, Dragica Todić iz Bačkog Gradišta i Milena Popov iz Radičevića. Titule najustanova osvojile su škola „Zdravko Gložanski“ u Radičeviću, PU  „Labud Pejović“ u Bačkom Gradištu, i sportski centar „Đorđe Predin Badža“.

Priznanja za najsaradnike dodeljena su Štampariji „Luks“ iz Bečeja, Ženskoj radionici u Bačkom Gradištu, Smiljana Suzić iz Radičevića i Televizija Bečej.
Rođendanski program okončan je zajedničkim fotografisanjem zaposlenih u Narodnoj biblioteci.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci