A Népkönyvtárban: Népi iparművészeti alkotások

  28 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A népi iparművészeti alkotások kiállítását február 18-án nyitották meg a becsei Népkönyvárban a Hagyományok Háza vajdasági hálózata szervezésében.

Ezúttal a népi iparművészeti alkotások első vajdasági zsűrizésének a minősített tárgyait láthatják a becseiek. A szervezők elmondták, hogy a zsűrizésre beérkezett 120 pályaműből 82-t ítéltek mesterremeknek, míves terméknek vagy ajándéktárgynak a szakemberek, ebből került a Népkönyvtár előcsarnokába néhány darab.

„Tavaly októberben a Hagyományok Háza vajdasági hálózata megszervezte az első Magyarországon kívüli minősítést, amelyre 34 vajdasági alkotó jelentkezett összesen 120 alkotással. A népművészeti zsűri tagjai Mónus Béla, Hadikfalvi Andrea, V. Szathmári Ibolya, Nagy Gyöngyi és Jókainé Gombosi Beatrix voltak. Hagyományos Mesterremek kategóriában tizenkét alkotás kapott zsűri-számot, Hagyományos Míves Tárgy kategóriában harminckét, Modern Mesterremek kategóriában kilenc, míg Modern Míves Tárgy húsz alkotás lett.

A zsűri döntése alapján kilenc tárgy minősült ajándéktárgynak. Műfajilag nagyon sokszínű, lehet látni, hogy a textilek dominálnak, a szőttesek, hímzések, ezekben, azt hiszem, hogy nagyon erősek a vajdasági alkotók. A kiállítás egyik érdekessége a délvidéki jellegzetességként számon tartott, sikeresen rekonstruált fonott csipke. Már sokadik helyen látható ez a kiállítás, a becsei már az ötödik helyszín, és még mindig visszük tovább. Topolyán fog zárulni a sorozat”, mondta Vázsonyi Csilla, a VMMI munkatársa.

A kiállítást Lovas Đijanta, a Népkönyvtár igazgatója nyitotta meg, illetve közreműködtek a Petőfi kultúrkör énekesei és táncosai.
A nem mindennapi tárlat február 28-ig tekinthető meg.

Erer

Naslovi

Popularni Članci