Új szabályzat tojásügyben: Nem árulható többé a B osztályozású tojás

  28 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A tojás minőségéről szóló új szabályzat több újdonságot is hoz. A jövőben a tojásokat A és B osztályba sorolják be, de csak az A osztályú tojások kerülnek forgalomba, jelentette be Tamara Bošković, az Állategészségügyi Igazgatóság munkatársa. A tojásokat eddig nagyságuk szerint hét osztályba sorolták be.

A legnagyobb ezek közül az SS osztályú, ami 70 grammos, a legkisebb pedig az E osztályú, 45 grammal. Az új szabályzat teljesen máshogy sorolja be a tojásokat: az A osztály a jövőben azt jelenti, hogy a tojás friss – forgalomba csak ezek kerülhetnek. Lesz rendkívül friss kategória is: ezt a legfeljebb 10 napos tojás kaphatja meg. Az extra friss kategóriát pedig a legfeljebb 4 napos tojások kaphatják meg.

A B osztályú tojást többé nem forgalmazzák, csupán az ipari termelésben lesz használható. A tojások besorolása ugyanaz marad, vagyis az 53 gramm alatti tojásokat S osztályba, míg a 73 grammnál nehezebb tojásokat az XL osztályba sorolják.
A jövőben olyan besorolás is lesz majd, ami a tyúkok élelmezését veszi figyelembe. Ez alapján a 0 előjelet a biotojások kapják, 1-essel jelölik majd szabadtartásos rendszerben termelt tojást, 2-essel a különböző istállózott, de nem ketreces tartást, a 3-as pedig a ketreces tartási módot jelöli.

A piacon árult tojás az új szabályzat szerint a „nem csomagolt tojás” megnevezést viseli, és ott is csak az A osztályú tojást lehet értékesíteni.
A hírek szerint 28 napnál idősebb tojást sehol sem lehet majd árusítani.

(Forrás: RTV, SzMSz)

Naslovi

Popularni Članci