Odštampajte ovu stranicu

Nagrada „Anđelka Milić“ dr Žarki Svirčev: Simbol borbe i promena

  24 maj 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejka dr Žarka Svirčev je dobitnica nagrade SEFEM-a, Sekcije za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta, koja nosi ime profesorke Anđelke Milić i jedna je od dva priznanja koja se u Srbiji dodeljuju za doprinos unapređenju rodne ravnopravnosti.
Priznanje dr Žarki Svirčev (Institut za književnost i umetnost, Beograd) za knjigu „Avangardistkinje – Ogledi o srpskoj (ženskoj) avangardnoj književnosti“ (2018) uručeno je na svečanosti 28. februara u Beogradu.

Kako se navodi u obrazloženju nagrade, monografija je „rezultat novijih istraživanja autorke, koja se intenzivno bavi feministički orijentisanim proučavanjem ženskog autorstva u srpskoj književnosti. Metodologiju svoje studije autorka je postavila vrlo smelo, tako što je ukrstila dominantnu sliku srpske avangarde u domaćim književnoistoriografskim studijama, koja negira postojanje avangardne ženske književnosti, sa izvornom situacijom uočenom pažljivim čitanjem avangardne periodike i ukupne književne produkcije (pred)avangardnog razdoblja. Zahvaljujući tome, Žarka Svirčev je postavila tezu o postojanju avangardistkinja i o njihovom inicijalnom mestu u konstituisanju srpske avangarde i argumentovano je razvijala i dokazala u svojoj monografiji“.

Žarka Svirčev je povodom nagrade izjavila, prenosi SEFEM, da je „Nagrada ’Anđelka Milić’ simbol stvaranja znanja, simbol borbe i promena, kontinuiteta, zajedništva, solidarnosti i podrške snažne i inspirativne feminističke zajednice. Privilegija je biti deo te zajednice i počastvovana sam zbog ovog podstreka. Naročito sam radosna jer ova nagrada nije priznanje samo jednoj osobi, već i svim prethodnicama i drugaricama koje dele srodna pregnuća i iskustva, koje su neodvojivi i suštinski deo moje stvaralačke avanture”.

Osim Žarke Svirčev, nagradu Anđelka Milić ove godine su dobile dr Ivana Pantelić (Institut za savremenu istoriju, Beograd), prof. dr Dragica Vujadinović (Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu) aktivistkinja Dragana Petrović, dramska spisateljica Olga Dimitrijević, prof. dr Marijana Pajvančić (Univerzitet u Novom Sadu, u penziji) i prof. dr Tatjana Đurić Kuzmanović (Visoka poslovna škola strukovnih studija, Novi Sad).

K.D.F.