Delegacija pokrajine u Strazburu: Ekonomija povraćaja

  24 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Delegacija pokrajinske Skupštine – potpredsednici Ana Tomanova Makanova i Milivoj Vrebalov – predstavila je 21. aprila u Strazburu međunarodnu konferenciju pod nazivom „Dani geotermalne energije u Vojvodini“ i pozvala predstavnike evropskih regija i država da u maju mesecu budu gosti Vojvodine i učestvuju na ovom prestižnom stručnom skupu.

Naime, Autonomna Pokrajina Vojvodina u saradnji sa Skupštinom evropskih regiona (AER), u Novom Sadu od 21. do 23. maja ove godine organizuje prvu Konferenciju o geotermalnoj energiji.
Sa detaljima događaja, učesnike skupa je upoznao potpredsednik Skupštine Vojvodine Milivoj Vrebalov, koji je istakao da je cilj manifestacije da domaćoj javnosti predstavi primere dobre evropske prakse u oblasti geotermalne energije i da evropske partnere i potencijalne investitore upozna sa potencijalima Vojvodine i mogućnostima korišćenja ove čiste i obnovljive energije kojom pokrajina obiluje, ali je ne koristi u dovoljnoj meri.
Kako je najavljeno u Strazburu, ovaj događaj će okupiti oko stotinu učesnika iz evropskih regiona, domaće i strane političare, predstavnike državnih i pokrajinskih organa i lokalnih samouprava iz Vojvodine, ugledne stručnjake, privrednike i investitore u oblasti zelene energije, zaštite životne sredine i energetske efikasnosti.
„Drago mi je da smo nakon nepunih godinu dana od uspešne organizacije prve Letnje akademije Skupštine evropskih regija održane u Vojvodini, ponovo u prilici da vas ugostimo i da zajednički istražimo jednu izuzetno važnu i značajnu oblast kao što je geotermalna energija. Mislim da u vremenu ekonomske krize nema bolje teme koja nam može pružiti šansu da i u sadašnjosti i u budućnosti jačamo i da se razvijamo. Verujem da će sve ono što ćete nam predstaviti u oblasti geotermalne energije za nas u Vojvodini imati nemerljiv značaj a isto tako, verujem i da ćete biti impresionirani potencijalima kojima u ovoj oblasti raspolaže naša pokrajina“, rekao je Vrebalov.
Delegacija Skupštine Voj-vodine je u Strazburu u okviru zasedanja Komiteta 1, učestvovala i na Konferenciji o ekonomiji povraćaja, čiju je strategiju razvila Evropska komisija sa ciljem da se poveća recikliranje i smanji količina otpada i da se obezbede uslovi za otvaranje novih radnih mesta u procesu separacije otpada. Takođe, delegacija je učestvovala i na sastanku Biroa Skupštine evropskih regiona.
Potpredsednica Skupštine Vojvodine Ana Tomanova Makanova je na Forumu za jednake mogućnosti AER-a, predstavila Strategiju obrazovanja Roma u Vojvodini i Srbiji, sa izveštajem o ostvarenim rezultatima. Tomanova Makanova je naglasila da je Republika Srbija produžila Dekadu inkluzije Roma za naredni desetogodišnji period, i da je u planu izrada nove Strategije za inkluziju Roma u Republici Srbiji i Vojvodini.
„Postoje posebni programi podrške obrazovanju Roma, među kojima je i izvođenje nastave na romskom jeziku sa elementima nacionalne kulture u osnovnim školama. Vojvodina je danas jedinstvena regija u Evropi u kojoj postoji Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje vaspitača na romskom jeziku i koja ima čak oko 350 romskih studenata na Univerzitetu u Novom Sadu, čiji je osnivač pokrajina.
Dalje, zahvaljujući programima Kancelarije za inkluziju Roma Vojvodine, uspeli smo da stipendiramo, odnosno podržimo preko hiljadu romskih đaka u prethodnih nekoliko godina“, navela je Tomanova Makanova.

R.M.
(Izvor: Biro za odnose sa javnošću pokrajinske vlade)

Naslovi

Popularni Članci