Na konkursu Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine: Problem vodosnabdevanja u Bačkom Petrovom Selu pred rešenjem

  24 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti vodosnabdevanja i zaštite voda namenjenih za projekte izgradnje, rekonstrukcije i sanacije sistema za vodosnabdevanje, pripremu vode za piće, prikupljanje, odvođenje i prečišćavanje otpadnih voda u javnoj svojini na teritoriji Vojvodine, Uprava za kapitalna ulaganja Vojvodine dodelila je 697.873.746 dinara. Bespovratna finansijska sredstva u oblasti vodosnabdevanja, između ostalih, dodeljena su i opštini Bečej za projekat Prva faza vodozahvata i priključnog cevovoda u naselju od Bačko Petrovo Selo u iznosu 46,8 miliona dinara.

Prilikom posete Bačkom Petrovom Selu povodom akcije uređenja zelenih površina u centru sela, predsednik opštine Vuk Radojević je istakao da se radi o izuzetnom uspehu lokalne samouprave: „To je nešto što je bolna tačka svih žitelja ovog mesta desetinama godina unazad, jer se u ovom mestu koristi žuta, to jest arteska voda i realizacijom ovog kapitalnog projekta verujem da ćemo prevazići taj problem i da će stanovnici ovog mesta moći da koriste kvalitetnu pijaću vodu. Imali smo spremljenu dokumentaciju vezano za vodozahvat u Bačkom Petrovom Selu usklađenu sa svim potrebama i sa novim zakonskim propisima i na osnovu kvalitetne projektno-tehničke dokumentacije smo uspeli da dobijemo ova sredstva“, rekao je Radojević.
Na pitanje kada se očekuje početak radova, predsednik opštine nije precizno odgovorio.
„Rešenje je potpisano i čekamo da dobijemo zvaničnu odluku rešenja da na osnovu toga krenemo u realizaciju, da se sredstva prebace. Sada, kada je formirana Uprava za kapitalna ulaganja, sredstva se u potpunosti prebacuju lokalnim samoupravama i one su zadužene za realizaciju projekata. Nema više trojnih ugovora kako je to bilo u prethodnom periodu između, tada, Fonda za kapitalna ulaganja, lokalne samouprave i izvođača radova, nego se sredstva prebacuju lokalnoj samoupravi i ona je nadležna za dalju realizaciju projekta“, kazao je Radojević.

Novcem iz Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine finansiraće se prva faza izgradnje vodozahvata u Bačkom Petrovom Selu. Reč je o opremanju bunara B-1 i B-2, izradi platformi za smeštaj opreme bunara, izradi poveznih cevovoda na vodozahvatu između bunara i hidroforske kuće, priključnog cevovoda od hidroforske kuće do naselja, električnih instalacija na lokaciji vodozahvata, opremanju šahtova na vodozahvatu, izradi i opremanju hidroforske kuće sa hidromašinskom i električnom opremom i o izgradnji pristupne saobraćajnice, ograde itd.
Prema rečima direktora Vodokanala Zorana Grbića, nakon izgradnje prve faze vodozahvata, kvalitet vode u Bačkom Petrovom Selu će biti na nivou ostalih naselja u opštini Bečej, osim Bečeja, gde postoji fabrika vode, jer će se koristiti bela voda, koja se može i hlorisati i zato će ta voda biti mikrobiološki ispravna. Realizacijom projekta biće rešen i problem nedostajuće količine vode, jer se očekuje da će biti moguća proizvodnja 20 litara u sekundi, a to bi trebalo da bude dovoljno za vodosnabdevanje bez problema tokom cele godine.

U drugoj fazi projekta – nije u sklopu odobrenih 46,8 miliona dinara – predviđena je rekonstrukcija postojeće vodovodne mreže u Bačkom Petrovom Selu.
Grbić nije mogao da odgovori na pitanje o planiranom početku radova u sklopu prve faze izgradnje vodozahvata u Bačkom Petrovom Selu, jer, kako je rekao, pre toga je potrebno da se reši pitanje vlasništva na zemljištu na kom se nalaze bunari. Naime, zemljište je trenutno u vlasništvu države, a trebalo bi da postane opštinsko vlasništvo. Direktor Vodokanala je rekao da, po informacijama kojima raspolaže, pitanje vlasništva nad zemljištem bi trebalo da bude uskoro rešeno.
Vodosnabdevanje u Bačkom Petrovom Selu danas se obavlja iz mikrovodovodnih mreža koji su povezani u jedan sistem. Svaki mikrovodovod ima jedan bunarski vodozahvat. Svi bunari „isporučuju“ žutu vodu – od pola litre do 4 litre u sekundi – koja se ne može hlorisati i zato je najčešće mikrobiološki neispravna.

Asfaltiranje ulice

Predsednik opštine Vuk Radojević je saopštio da je preko Uprave za kapitalna ulaganja Vojvodine obezbeđen novac i za asfaltiranje jedne ulice u Petrovom Selu u iznosu od 1,6 miliona dinara.
„Obezbeđena su sredstva za asfaltiranje ulice Rečo Janoš koja je interesantna iz razloga što od centra vodi ka Tisi i na najbolji način će povezati centralni deo sela sa Tisom, a asfaltiranjem ulice ćemo olakšati komunikaciju svim žiteljima. Ovaj uspeh je ogroman tim više što su sva sredstva obezbeđena bez učešća opštine Bečej, dakle bez ijednog dinara učešća u prilici smo da realizujemo kapitalnu investiciju“.

Kraj rekonstrukcije puta

Predsednik opštine je najavio i završetak rekonstrukcije Petrovoselskog puta.
„Rekonstrukcija puta Bečej - Bačko Petrovo Selo je započeta u drugoj polovini 2012. godine i treba da bude završena do kraja 2015. godine. Dobio sam čvrsta uveravanja u Ministarstvu saobraćaja i od direktora Puteva Srbije, i verujem da ćemo do kraja godine imati u potpunosti rekonstruisan Petrovoselski put. To je takođe kapitalna investicija koja vredi preko tri miliona evra, desetak kilometara je urađeno, a ostalo je još da se asfaltira oko dva kilometra puta“, rekao je Radojević.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci