U školskoj 2015/16. godini: Besplatne knjige za učenike

  24 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Oko 63 procenta prijavljenih učenika dobiće besplatne knjige, za 35.000 dece država će platiti pola iznosa, a oko deset odsto onih koji su se prijavili moraće sami da plate udžbenike, jer ne ispunjavaju predviđene uslove.

Za besplatne udžbenike u školskoj 2015/16. godini prijavilo se oko 147.000 osnovaca i za tu namenu iz budžeta je izdvojeno 620 miliona dinara, rekla je Tanjugu državni sekretar Ministarstva prosvete Zorana Lužanin.
U kategoriji dece koja dobijaju besplatne knjige od države su učenici čija su oba roditelja nezaposlena, deca sa invaliditetom, oni koji dobijaju materijalni dodatak.
Takođe, sve prijavljene porodice koje imaju primanja manja od 10.000 dinara po članu domaćinstva, računato na osnovu OECD formule, dobiće celokupnu pomoć, rekla je Lužanin i navela da je u toj kategoriji oko 27.000 dece.
Narednu grupu čine porodice čija su primanja od 10.000 do 20.000 dinara po članu domaćinstva i tu se nalazi još 35.000 učenika, koji će dobiti 50 odsto pomoći.
„Oko deset odsto prijavljenih neće dobiti pomoć jer ne ulaze ni u jednu od 11 predviđenih kategorija“, rekla je Lužanin.
Kako je objasnila, u tri kategorije je uveden prag po osnovu primanja i to je u slučaju kada su oba roditelja zaposlena, jedan roditelj zaposlen ili zaposleni samohrani roditelj.
Prvog radnog dana posle Uskrsa škole su dobile nalog da još jednom provere prijave i potom će roditelji biti pozvani da dođu i izaberu udžbenike, rekla je državni sekretar Ministarstva prosvete.
U međuvremenu, Ministarstvo je dobilo cenovnik svih izdavačkih kuća, po kojima će moći da kupi udžbenike, a taj spisak biće prosleđen i svim školama.
Iz Ministarstva najavljuju da će na sajtu Ministarstva roditelji moći da provere da li su dobili besplatne knjige, odnosno u kojoj su kategoriji.
Lužanin podseća da je za buduće prvake rok za prijavu do 10. juna i poziva roditelje da prilikom testiranja dece popune obrazac za besplatne udžbenike.

(Tanjug)

Naslovi

Popularni Članci