Ildiko Lovaš podnela ostavku u Nacionalnom savetu Mađara: Iza sukoba stoji borba za vlast?

  24 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Članica Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Mađara Ildiko Lovaš podnela je 20. aprila ostavku na to mesto i na članstvo u tom telu.

To je na sednici Nacionalnog saveta Mađara novinarima rekao predsednik tog tela Jene Hajnal, koji joj je zahvalio na radu proteklih meseci, ali i na prethodne četiri godine, kada je bila zadužena za kulturu u Nacionalnom savetu.
Hajnal, međutim, nije saopštio razloge zbog kojih je Ildiko Lovaš podnela ostavku, već joj je poželeo puno sreće „kao spisateljki i na drugom radnom mestu”.
Prethodno je bivši predsednik Nacionalnog saveta Mađara Tamaš Korhec oštro kritikovao rad Ildiko Lovaš. On je rekao da je ona „neformalna predsednica” Nacionalnog saveta Mađara i da uživa „bezrezervnu podršku” predsednika Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvana Pastora.
Ildiko Lovaš mediji su i ranije često imenovali kao veoma blisku saradnicu Ištvana Pastora.
Nacionalni savet Mađara 20. aprila je tajnim glasanjem izabrao novi Izvršni odbor. Predsednica tog tela je ostala Aniko Jeras, a članovi su ostali Silard Antal, Katinka Beretka i Čaba Paško, svi sa liste „Mađarska sloga” iza koje stoji SVM. Niko nije izabran na mesto na kojem je do sada bila Ildiko Lovaš.
Predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Bela Čorba ocenio je za portal na mađarskom jeziku „Vojvodina danas” (Vajdaság Ma) da iza sukoba unutar SVM-a i unutar Nacionalnog saveta Mađara stoji borba za „veće parče torte”, odnosno za više vlasti.

(Autonomija)

Naslovi

Popularni Članci