Šta je omogućio novi Zakon o radu? - Otpušteno stotinu zaposlenih sa invaliditetom iz NIS-a

  24 april 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Iz NIS-a je pre izvesnog vremena najavljeno otpuštanje viška zaposlenih. Do toga je i došlo 15. aprila. Prema informacijama novinara, u pitanju su osobe sa invaliditetom koje su radile u toj kompaniji.

Predsednica Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej Ljiljana Tanasković Jović, koja je i potpredsednica jedinstvene sindikalne organizacije NIS-a, odgovorila je na pitanje o tome da li je tačno da su iz NIS-a otpušteni samo zaposleni sa invaliditetom. Ona je rekla da nisu u pitanju samo osobe sa invaliditetom i da je sve urađeno u skladu sa zakonom i sa kolektivnim ugovorom.
„Zbog osavremenjavanja jednog organizacionog dela firme i smanjenja obima posla, već je u januaru najavljeno da će u organizacionom delu digitalizacije biti viška zaposlenih. Rukovodstvo je u skladu sa zakonom tražilo mišljenje i od sindikata NIS-a i od Nacionalne službe za zapošljavanje. Sindikat je tražio da se zaštite pre svega zakonom zaštićene kategorije, to su porodilje, trudnice, osobe sa invaliditetom, ratni vojni invalidi, invalidi rada, članovi sindikata i aktivisti. Poslodavac po zakonu može da uvaži to mišljenje ali i ne mora, tako da akcionari nisu uvažili mišljenje sindikata, a NSZ je dala pozitivno mišljenje da može da se proglasi tehnološki višak. Problem je u tome što je prošle godine donet novi Zakon o radu koji više nije omogućio uživanje zaštite osobama sa invaliditetom, dakle, zakon ih više ne štiti, niti je bilo upražnjenih radnih mesta gde bi se one prebacile. U pitanju je 248 radnika koji su tehnološki višak i nisu samo osobe sa invaliditetom, nego i drugi radnici, ali je tačno da je najveći broj osoba sa invaliditetom, ima ih oko 100, koji su taj status stekli preko NSZ-a. Ono što je sindikat uspeo da uradi jeste da im je obezbedio u kolektivnom ugovoru otpremninu u visini od 400 evra, što je daleko više nego u drugim firmama u državi i njima je praktično 15. aprila prestao radni odnos“, objasnila je Tanasković Jović i dodala da među tim radnicima nema zaposlenih iz pogona NIS-a u Bečeju.
Ona je podsetila da su prema starom Zakonu o radu osobe sa invaliditetom bile zaštićena kategorija i nisu mogle biti proglašene za tehnološki višak, a poslodavac je bio u obavezi da im obezbedi drugo adekvatno radno mesto.
„U novom Zakonu o radu toga više nema, i ako nema drugog radnog mesta, ti radnici mogu da budu proglašeni za tehnološki višak. Sindikati su dali primedbe i predloge kada je pravljen Zakon o radu, ali svi znamo kako je Zakon o radu donet, bez konsultacija sa sindikatom. Ono što je bilo dogovoreno i potpisano da je usaglašeno, već narednog dana nije važilo. Sada su mnogi delovi iz Zakona o radu na uštrb zaposlenih, između ostalog i što se tiče zaštite osoba sa invaliditetom“, rekla je Ljiljana Tanasković Jović, predsednica Saveza samostalnih sindikata opštine Bečej.

Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci