Dom zdravlja: Obnova voznog parka i opreme

  14 avgust 2015
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Bečejski Dom zdravlja je prošle nedelje nabavio putničko vozilo marke „dačia“ za potrebe terenskog rada, a to je samo jedno u nizu ulaganja iz sopstvenih sredstava zdravstvene ustanove u obnavljanje zastarelog voznog parka i medicinske opreme i aparata u poslednjih godinu dana, saopštio je u utorak na konferenciji za novinare direktor Doma zdravlja Siniša Šijačić.

U toku godine kupljena su dva vozila (oko 22.000 evra), novi savremeni aparati za oftalmološku ordinaciju, špalt lampa sa aplanacionim tonometrom za pregled oka, merenje očnog pritiska i dijagnostiku i autokeratorefraktometar za kompjuterizovano određivanje dioptrije. Vrednost ovih uređaja je oko 1,7 miliona dinara. Kupljen je zatim i mikroskop za laboratoriju, dva EKG aparata, čeona lampa za potrebe ORL pregleda, četiri baterije za defibrilator (oko 30.000 dinara komad) i spirometar (uređaj kojim se ispituje funkcija pluća i disajnih puteva) za ambulantu za plućne bolesti, za to je ukupno potrošeno oko 650.000 dinara. Novi medicinski aparati i oprema u bečejskom Domu zdravlja, za koje je potrošeno oko 5 miliona dinara, kako je rekao Šijačić, treba da omoguće pružanje kvalitetnije zdravstvene usluge pacijentima.
Ove godine su okrečene i sve apoteke, a obavljene su i popravke na komunalnoj infrastrukturi u nekim objektima Doma zdravlja.
„U proteklih nekoliko godina Dom zdravlja je imao dobar vozni park, međutim, mnoga putnička vozila su stara oko deset godina i imaju 300.000 pređenih kilometara, tako da smo bili prinuđeni da dva ’stojadina’ rashodujemo i kupimo dva nova putnička automobila, jer su nam i takva vozila potrebna kako bismo mogli efikasnije da funkcionišemo na terenu“, kazao je Šijačić i dodao da je sve veća potreba pružanja zdravstvenih usluga pacijentima na terenu, te da je zbog toga neophodno svake godine kupiti bar jedno putničko vozilo.
Dom zdravlja poseduje 23 vozila, osam sanitetskih, tri vozila (8+1) za transport pacijenata na dijalizu i 12 putničkih automobila za terenski rad, pre svega za kućno lečenje, ali i za laboratorijsku službu i hitnu pomoć.


Kadrovski problemi

Direktor Doma zdravlja je govorio i o kadrovskim problemima: reč je pre svega o tome da zdravstvena ustanova nema svog fizijatra i radiologa. Fizijatar u Jodnoj banji će verovatno početi da radi od oktobra, kada završi specijalizaciju, a do tada je Dom zdravlja angažovao dva fizijatra (jedan je penzioner, drugi je iz drugog grada).
Veći je problem radiolog, jer je jedan lekar tek započeo specijalizaciju iz radiologije, koja traje četiri godine, te će Dom zdravlja moći da računa na svog radiologa tek 2019. godine. Sada je u zdravstvenoj ustanovi angažovan radiolog iz Vrbasa.
Novi problem je to što je otorinolaringolog na bolovanju, a sledeće godine bi trebao da ode u penziju. Jedan lekar Doma zdravlja treba da okonča specijalizaciju naredne godine, ali zbog bolesti sadašnjeg doktora se pokazala potreba za angažmanom specijaliste iz druge sredine, koji će verovatno početi da radi od septembra meseca.

Lj.M. i R.M.

Naslovi

Popularni Članci