Diskusija BUM-a: „Mladi! Korupcija! Cenzura!“

  31 oktobar 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Panel diskusija „Mladi! Korupcija! Cenzura!“ u organizaciji Bečejskog udruženja mladih (BUM), koje je član Koalicije za nadzor javnih finansija, održana je 24. oktobra u maloj sali opštine Bečej u okviru projekta „Ka odgovornijem sprovođenju omladinskih politika u AP Vojvodini“ uz podršku Fondacije za otvoreno društvo.


Na skupu je bilo reči o položaju mladih u Vojvodini, uticaju korupcije na život i položaj mladih, sa osvrtom na privatizaciju i cenzuru medija, budžet, javne nabavke i ulogu građanskih nadzornika, a o navedenim temama govorili su Dinko Gruhonjić (Nezavisno društvo novinara Vojvodine), Nenad Radojčić (Društvo protiv korupcije), Zoran Bašić (Društvo protiv korupcije) i Aleksandar Đekić (Bečejsko udruženje mladih).


O položaju mladih na teritoriji pokrajine iz ugla izdvajanja novca iz lokalnih budžeta za finansiranje aktivnosti i planova mladih, govorio je Aleksandar Đekić. On je istakao da po poslednjem popisu stanovništva u Vojvodini živi 363.322 mlade osobe, najviše u Novom Sadu, čak 269.000, i u Subotici, a to pokazuje da se mladi masovno sele u veće sredine, najčešće zbog traženja posla, a to dovodi to toga da manji gradovi i opštine poput Bečeja postaju ugrožene, jer dugoročno one odumiru, rekao je Đekić i dodao da će svi podaci iz ove analize biti objavljeni i u publikaciji koja se upravo štampa.


O medijima i cenzuri govorio je Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine. On je rekao da na neuređenom medijskom tržištu u Srbiji, u kojoj ima najviše registrovanih medija u regionu, čak 1.330, osiromašeni novinari i mediji bez dobro organizovanih sindikata koji bi na pravi način zastupali njihova prava i interese, neretko postaju lak plen za manipulaciju i za korupciju.


„Posle 5. oktobra su nam se iluzije, što se medijskih sloboda tiče, raspršile i situacija se iz godine u godinu pogoršava. Danas imamo nešto što se zove sofisticirana cenzura, koja i nije naročito sofisticirana, jer je stvar vrlo jednostavna i odvija se tako što najveći oglašivači, ukoliko taj određeni medij pusti neku emisiju koju po njihovom mišljenju ne bi trebalo, povuku svoje reklame i dovedu taj mediji do finansijskog kolapsa, kao što je bio slučaj pre par godina sa B92. To je sistem po kojem funkcioniše ta sofisticirana cenzura, koja je sprega ekonomskih moćnika i političara. To nije specijalitet Aleksandra Vučića, on je samo sledio i unapredio ono što je radila vlast pod Borisom Tadićem, a bogami i sve postpetooktobarske vlasti. Uveren sam da mediji iz lokalne sredine još na gori način osećaju ovo o čemu pričam i što je još gore, mediji na lokalu su zapravo potisnuti u odnosu na veće centre gde su stvari vidljivije i gde možete lakše da artikulišete neku vrstu ‘pobune’ ili kritike“, rekao je Gruhonjić.


Predstavnici Društva protiv korupcije Nenad Radojčić i Zoran Bašić su govorili o programskom budžetiranju kao metodu koji je nov u našem sistemu raspodele novca, a čija suština se zasniva na tome da je projektno finansiranje jednako programskom budžetiranju – ove godine bi država i lokalne samouprave trebale da imaju programske budžete, a kako stvari sada stoje, veoma teško će ih napraviti – i o građanskom nadzorniku, koja je nova institucija koja kontroliše javne nabavke u vrednosti od preko milijardu dinara.


Lj.M.

Naslovi

Popularni Članci