Održan prvi Setveni sajam: Edukativni karakter sajma

  27 januar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U Bečeju je u hali Sportskog centra „Mladost“ od 13. do 15. januara održan Setveni sajam na inicijativu privrednika i poljoprivrednika iz regiona, a, mada je sajam imao i sponzore, opština je dodatno pomogla njegovo održavanje sa pola miliona dinara.

Na svečanom otvaranju sajma pored poljoprivrednika i predstavnika lokalne samouprave, prisustvovao je i Miroslav Vasin, pokrajinski sekretar za rad, koji je i otvorio sajam.

„Mi, Vojvođani, ponosimo se činjenicom da svake godine u Novom Sadu priređujemo poljoprivredni sajam koji je svrstan među najveće sajmove te vrste u Evropi i svetu. Da bi taj poljoprivredni sajam bio uspešan kako i jeste, potrebno je da ga prati niz manjih manifestacija koje svojim koloritom i sadržajem čine novosadski poljoprivredni sajam još većim i značajnijim. Zbog toga izražavam veliko zadovoljstvo i zahvalnost ljudima koji su se prihvatili da ovakav sajam organizuju u Bečeju, a koji je namenski posvećen setvi, jednom od najvažnijih procesa u poljoprivredi“, rekao je Vasin i dodao da je zimski period za poljoprivrednike vreme kada se treba dodatno obrazovati i saznati više o novim trendovima u ovoj oblasti. Pokrajinski sekretar je ukazao i na značaj afirmacije i reafirmacije zadrugarstva, kao osnovnih procesa neophodnih za dalji razvoj i unapređenje poljoprivredne delatnosti i na projekat gajenja organske hrane u Vojvodini, a osvrnuo se i na proces oporavka PIK-a „Bečej“, kako bi ova firma ponovo postala lider u proizvodnji hrane.

Direktor Setvenog sajma Davor Bošković je rekao da su upravo poljoprivrednici i njihova želja da dobiju što više informacija u centru pažnje sajma: „Osmislili smo da ovo bude izložbeno-edukativni sajam, pa možda i prodajni, gde će poljoprivrednici moći da se raspitaju i saznaju sve što ih interesuje pred nadolazeću setvu“.

Na prvom Setvenom sajmu svoje proizvode izložilo je tridesetak firmi i kompanija koje se bave proizvodnjom i distribucijom semenskog materijala i zaštitom bilja. Održana su i predavanja i obuke za poljoprivrednike. Poseban deo manifestacije su bile izložbe hrane i vina.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci