Da li će početi drugo polugodište u školama? - Jubilarne nagrade treba da plati opština

  13 januar 2012
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Drugo polugodište treba da počne u ponedeljak 16. januara, ali će to u nekim opštinama i gradovima zavisiti od toga da li su prosvetnim radnicima isplaćene jubilarne nagrade za 2009, 2010. i 2011. godinu. Naime, krajem novembra u jednom broju osnovnih i srednjih škola u Srbiji bio je organizovan jednodnevni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih jubilarnih nagrada za 16.000 radnika. Tada su predstavnici sindikalnih organizacija prosvetnih radnika za početak drugog polugodišta najavili štrajk, ukoliko Vlada ne ispuni obećanje da će do kraja godine svim radnicima u prosveti biti isplaćene jubilarne nagrade.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović u decembru je izjavio da drugo polugodište treba da počne u svim školama na vreme i bez štrajka, da deca ne smeju da trpe posledice zbog nesporazuma ili neodgovarajućih odluka lokalnih samouprava, jer, kako je rekao, zahvaljujući Zakonu o porezu na zarade, većina lokalnih samouprava ostvaruje veći prihod nego ranije, ali pojedine opštine nisu shvatile da treba da izdvajaju novac i za jubilarne nagrade. U saopštenju Ministarstva prosvete stoji i poziv predsednicima opština i gradonačelnicima da te svoje obaveze ispune, a da one lokalne samouprave čiji se prihodi nisu povećali primenom novih zakonskih rešenja, treba da se obrate Ministarstvu finansija za pomoć kako bi i one mogle da ispune svoju obavezu prema prosvetnim radnicima.
Što se opštine Bečej tiče, prema informacijama dobijenim od opštinske prosvetne inspektorke Spomenke Sudčević, jubilarne nagrade treba da dobije 110 prosvetnih radnika i za to treba da se obezbedi 6,1 milion dinara. Ona je rekla da je po usmenom nalogu Ilone Varnju, članice Opštinskog veća za obrazovanje i kulturu, 27. decembra prošle godine sačinila spisak o broju prosvetnih radnika kojima treba da se isplate jubilarne nagrade i o iznosu koji je potreban za to.
Na pitanje da li su jubilarne nagrade već isplaćene prosvetnim radnicima u bečejskim školama, članica Opštinskog veća za obrazovanje i kulturu Ilona Varnju je rekla: „Novac za to još nismo dobili. Predali smo zahtev u decembru Ministarstvu prosvete i nauke na osnovu njihovog saopštenja, o tome je obavešten i predsednik opštine i nadam se da ćemo dobiti taj novac. Predsednik opštine je nezvanično obećao, ako ne budemo dobili taj novac, da će se iz opštinskog budžeta isplatiti jubilarne nagrade bar za 2011. godinu. Nedavno sam u razgovoru sa predsednikom opštine predložila da se u toku ove nedelje uradi nešto po tom pitanju, jer drugo polugodište počinje u ponedeljak, a na njemu je odluka da li će to uraditi ili ne“.
Upitan da li je lokalna samouprava u opštinskom budžetu predvidela novac za jubilarne nagrade prosvetnim radnicima i da li su isplaćene, jer je obećano da će do kraja godine to biti urađeno, predsednik opštine Peter Knezi je rekao da je takvo obećanje dalo ministarstvo, a da opština još nije dobila nikakav dopis u vezi toga: „Jubilarne nagrade su inače u budžet svake škole ukalkulisane za 2012. godinu i mi ćemo to poštovati, s tim da smo poslali dopis, po uputstvu ministarstva, da tražimo sredstva za to, pošto su rekli da će oni doznačiti ta sredstva, međutim, nikakvu informaciju nemamo o tome i zaista mislim da je oko informacija u vezi isplate jubilarnih nagrada nastao haos. Razgovarao sam sa Petrom Viđikantom, načelnikom školske uprave Novi Sad, i on je rekao da lokalna samouprava isplaćuje ta sredstva, ali ih obezbeđuje ministarstvo. Sad tu postoji dilema, jer niti smo dobili uputstvo, niti smo imali mogućnost da novac obezbedimo u budžetu, pošto je rebalans republičkog budžeta bio negde krajem godine, kada su i rekli da se ta sredstva isplaćuju 2011. godine. Moramo videti kako ćemo tu obavezu rešiti, za prošlu godinu potrebno je negde između 5-6 miliona dinara, da to nekako u dogovoru sa ministarstvom i isplatimo. Ima još zaostataka iz 2009. i 2010. godine i zaista mi nije jasan potez ministarstva, kako misle retroaktivno da plaćamo. Te godine su već prošle, a zna se kako budžet funkcioniše: važi samo za aktuelnu godinu. Za to izvora nemamo, jer ako potrošimo rezervu u budžetu koja je obezbeđena za vanredne troškove u tekućoj godini, onda će se desiti da tokom godine nećemo imati ni dinara. Ako se ispostavi da smo mi obavezni da platimo nagrade, onda ćemo morati da sačekamo prvi rebalans budžeta kako bismo na taj način obezbedili sredstva, a u međuvremenu ćemo isplaćivati ono za šta imamo predviđen novac. Sada moramo videti sa prosvetnim radnicima, kada počnu da rade 16. januara, kako ćemo jubilarne nagrade iz prošle godine da servisiramo, jer to je toliki teret da od danas do sutra sigurno ne možemo isplatiti, a ne verujem da ćemo bilo kakva sredstva dobiti od ministarstva“, rekao je Knezi, a na pitanje da li će to uticati na to da drugo polugodište u školama počne štrajkom, Knezi je odgovorio: „Ne verujem, jer ako su razumni, znaju da se može štrajkovati,ali u budžetu ima novca koliko ima. Mi ćemo početi da plaćamo po njihovom programu koji sad imaju, a sve ostalo će biti stvar dogovora. Nadam se da ćemo se dogovoriti“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci