Proslava u Bačkom Petrovom selu : Petrovoselski dani

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Jedan od značajnijih letnjih događaja u Bačkom Petrovom Selu je svakako manifestacija „Petrovoselski dani“ koja svake godine okuplja brojne meštane i posetioce iz okolnih mesta. Tako je i ove godine krajem jula u organizaciji Mesne zajednice „8. oktobar“ tokom dvodnevne proslave  „Petrovoselskih dana“  priređen raznovrstan program na nekoliko lokacija u selu. Manifestacija je počela prodajnom izložbom rukotvorina na pijaci, potom je održan kulturno-umetnički program na rukometnom igralištu u kom su učestvovali članovi folklornih i plesnih ansambala iz Bačkog Petrovog Sela i okolnih mesta, a slavlje je nastavljeno do kasno u noć uz muziku grupe „Baraparti“ iz Ade.


Drugog dana manifestacije na strelištu su se okupili ljubitelji kulinarstva i „ukrstili varjače“ u pripremanju najboljeg pilećeg paprikaša ali i u pripremi salate od krastavaca. I ove godine među 21 ekipom dominirali su predstavnici Kulturno-umetničkog društva „Lole“ čiji su kulinarski timovi zauzeli prvo i drugo mesto, a trećeplasirani je bio David Pustai, koji je stao na pobedničko postolje kada je reč o pripremi najukusnije salate od krastavaca, druga je bila ekipa KUD „Lole“, treća ekipa KUD „Dr. Kiš Imre“.


Osim kuvanja, ića, pića i druženja uz muziku, organizovane su i kreativne radionice za decu i sportske igre, a atmosferu su na specifičan način upotpunili slikari amateri udruženja „Da Vinči“ likovnom kolonijom i izložbom slika. Posetioci su bili u prilici tokom „Petrovoselskih dana“ da pogledaju i izložbu najboljih likovnih radova učenika Osnovne škole „Šamu Mihalj“, kao i izložbu ručnih radova u sali Mesne zajednice.


Istog dana na obali Tise startovao je i maratonski (24 sata) ribolov u kojem je učestvovalo 37 parova koji ni zbog kiše nisu odustali od nadmetanja. Najuspešniji par je bio Šandor Balaša i Atila Nađ koji su ulovili oko 13 kilograma ribe, drugoplasirani je bio par Atila Kiš i Gabor Varga, a treće mesto su zauzeli Janoš Ileš i Sabolč Balaša.
Inače, priprema terena za ovo takmičenje, čišćenje obale i priobalja od smeća i rastinja, proširivanje i poravnanje prostora u dužini od oko 500 metara, započeta je  nekoliko nedelja ranije na inicijativu Udruženja sportskih ribolovaca „Kečiga“ iz Bačkog Petrovog Sela, koje je i organizator takmičenja, u saradnji sa meštanima i uz podršku javnih preduzeća i privatnih firmi. Planova oko uređenja obale i plaže ima još. Za sada Petrovoselci imaju deo kraj reke koji je uređen i bezbedan za kupanje. 

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci