Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa: Za Bečej 800 vakcina

  11 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U bečejski Dom zdravlja prošle nedelje stigle su vakcine protiv sezonskog gripa. Obezbeđeno je ukupno 800 doza, od toga je 80 za Gerontološki centar, a 720 doza je raspoređeno Bečeju i naseljenim mestima.

Vakcinacija građana je besplatna, počela je 4. novembra i obavlja se u Medicini rada Doma zdravlja u Bečeju, radnim danima od 10 do 12 časova, a u okolnim mestima u ambulantama Doma zdravlja, uz prethodno obavljen lekarski pregled i overenu zdravstvenu knjižicu. Prioritet imaju osobe iz tzv. rizičnih grupa (osobe starije od 65 godina, druge starije osobe i deca sa hroničnim oboljenjima, dijabetičari, plućni i srčani bolesnici, osobe koje boluju od malignih oboljenja i zaposleni u javnim službama).
Direktor Doma zdravlja Siniša Šijačić je rekao da se radi o vakcini protiv sezonskog gripa koja obuhvata virus A i B, ali i protiv A H1N1 tzv. svinjskog gripa. „To je kombinovana vakcina koja se davala i prošle godine i pokazala se kao dobra. Analiza i kontrola je urađena na Institutu Torlak i nema nikakve veze sa onom aferom oko uvoza vakcina i kampanje oko svinjskog gripa. Prve količine su namenjene rizičnim grupama stanovništva, a ako preostane davaće se i drugim zainteresovanim osobama“, rekao je direktor ove zdravstvene ustanove.
Što se tiče respiratornih infekcija i bolesti sličnih gripu, Šijačić kaže da ih ima ali da situacija nije alarmantna. Do sada u Bečeju nema evidentiranih slučajeva sezonskog gripa: „Mi za sada nemamo evidentiranih obolelih od gripa i zato počinjemo sa vakcinacijom jer ona treba da se uradi pre prvog talasa infekcije i trajaće dok se eventualno ne pojavi epidemija. Nažalost, imamo dosta jak kontraefekat onoga što se dešavalo prošle i pretprošle godine oko kampanje za vakcinaciju protiv svinjskog gripa, međutim, vakcinacija protiv sezonskog gripa, ali i drugih bolesti gde to postoji, preporučuje se i jeste najbolja preventiva i zaštita“.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci