Godinu dana rada odeljenja kućne nege i lečenja - Lečenje u kućnim uslovima

  11 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U novembru prošle godine je u Domu zdravlja formirano odeljenje za kućnu negu i lečenje.

U opštini ima mnogo ljudi koji se slabije kreću zbog starosti ili žive u staračkim domaćinstvima, te postoji dilema da li su te osobe obuhvaćene uslugom odeljenja za kućnu negu. Prema rečima direktora Doma zdravlja Siniše Šijačića, postoji razlika između kućne nege koju uslužno rade ustanove kao što je Gerontološki centar, i kućne nege u aranžmanu Doma zdravlja koja obuhvata samo medicinski deo posla i nije vezana za starost ili socijalni status pacijenta, već isključivo za vrstu bolesti.

Kućna nega je besplatna

Odeljenje kućne nege i lečenja funkcioniše pri službi za zdravstvenu zaštitu odraslih. U njemu radi šest medicinskih sestara (po jedna u Bačkom Petrovom Selu i Bačkom Gradištu, i četiri u Bečeju) koje svakodnevno obilaze nepokretne pacijente i daju im terapiju u kućnim uslovima, a tu spada davanje injekcija, infuzije, zamena katetera, previjanje itd. U rad odeljenja su uključeni svi lekari opšte prakse, odnosno izabrani lekari koji, uz zakazivanje, obilaze svoje pacijente, prate njihovo zdravstveno stanje, prepisuju terapiju. Posete se obavljaju, uslovno rečeno, van radnog vremena, nakon završenog rada sa zakazanim pacijentima u ordinaciji. Usluga kućnog lečenja je besplatna.

„Jedini kriterijum da lekar izađe kod pacijenta jeste da je on, bez obzira na starost, privremeno ili trajno nepokretan zbog svoje bolesti. Recimo, do sada nismo imali nikoga ko bi davao terapije u kućnim uslovima, na primer infuziju, te poslove je do sada radila, pogotovo u Bečeju, hitna služba, a sada postoji i medicinska sestra i lekar koji obilaze pacijente i ima niz benefita od tog kućnog lečenja“, rekao je Šijačić.

Kućna nega nema vozila

Za potrebe odeljenja kućne nege trebalo je da se nabave vozila. Novih vozila, zbog besparice, za sada nema, ali zaposleni u Domu zdravlja očekuju da će do kraja godine stići dva nova vozila, a u međuvremenu za potrebe odeljenja kućne nege se koriste vozila iz voznog parka Doma zdravlja.

Nakon godinu dana rada odeljenja kućne nege, direktor Doma zdravlja je rekao da je zadovoljan kako ono funkcioniše: „Imali smo vrlo malo primedaba. U početku bilo je malo lutanja jer su pacijenti zvali hitnu službu, koja, kada je izašla na teren, nije mogla ništa da uradi, jer lekari iz hitne službe već nekoliko godina nemaju pravo da pišu recepte i ne mogu da budu izabrani lekari, a samim tim se izgubio smisao da oni obilaze i leče nepokretne pacijente. Sada sve ide nabolje, treba da prođe još neki period da bi to bilo onako kako treba, međutim, uvek će biti delimičnog preklapanja između kućnog lečenja i hitne službe. Ima pacijenata koji zahtevaju kućne posete, nažalost, tu je jedan dobar procenat pacijenata sa malignim oboljenjima kojima je potrebno palijativno zbrinjavanje i do sada smo imali problem, jer nije postojala takva služba, ali kad se novi zakon iz 2006. godine o zdravstvenoj zaštiti definisao, mi smo u skladu sa njim i organizovali ovo odeljenje.“

LJ.M.

 

 

Naslovi

Popularni Članci