Adaptirana zgrada dečjeg vrtića: Svečani prijem u novi objekat

  11 novembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nedavno je, u prisustvu predstavnika lokalne vlasti i rukovodstva predškolske ustanove, otvoren rekonstruisani objekat dečjeg vrtića „Labud Pejović“ u ulici Miloša Crnjanskog 80, a prošlog petka upriličen je i svečani prijem za roditelje i njihovu decu, koja od 7. novembra borave u novoj zgradi.

Nakon izvođenja pesmice o vrtiću roditelje i decu je pozdravila direktorica ustanove Magdolna Ferenc, koja je rekla da je veoma zadovoljna, što je konačno došao trenutak koji je čekala od 2007. godine. Ona je deci, osoblju i roditeljima poželela prijatan boravak u novom prostoru, s nadom da će u njemu doživeti lepe trenutke, i svakoj grupi dece poklonila je po set novih igračaka. Uz žamor, smeh i radost, mališani su nestrpljivo iščekivali da uđu u nove prostorije gde je za njih bila pripremljena slatka zakuska. U rekonstruisanom i adaptiranom objektu nalaze se četiri sobe, trpezarija, kuhinja i toaleti prilagođeni uzrastu dece. Bilo je planirano da se u njega presele četiri dvojezične grupe iz centralne zgrade, međutim, zbog veličine soba koje su manje od potrebnih za 25 dece, napravljena je drugačija organizacija i raspored grupa. U objekat će biti smešteno 85 dece i 10 radnika. Tu će biti dve grupe dece celodnevnog boravka uzrasta od 5 godina na srpskom jeziku, jedna grupa dece iz poludnevnog boravka (zabavište) iz objekta u ulici Gerberovih 23 i jedna grupa jaslenog uzrasta iz centralnog objekta. „Morali smo da promenimo planirani raspored. Imamo oko 120 dece jaslenog uzrasta i nisu svi mogli stati u objekat jaslica, pa su dve grupe do sada boravile u kancelarijskom prostoru, jer nismo imali drugih mogućnosti, a sada su prebačene u ovaj adekvatniji prostor“, objasnila je Ferenc.
Predviđena vrednost rekonstrukcije oronule zgrade dečjeg vrtića bila je 9.374.977 dinara, deo novca, 8 miliona dinara, obezbeđeno je iz opštinskog kredita, a ostatak je trebao da finansira vrtić iz sopstvenih sredstava. Prema rečima direktorice vrtića, za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje ovog objekta potrošeno je oko 12,5 miliona dinara: „Za realizaciju ovog posla vrednost najbolje ponude je bila 8 miliona dinara bez PDV-a koju je dala firma Gradnja iz Stare Pazove i to je finansirala opština iz kreditnih sredstava. Iz budžeta vrtića ukupno je doplaćeno 2,5 miliona dinara, oko milion za PDV i 1,5 miliona dinara za nepredviđene radove. Naime, projektom nije bila planirana hidrantna mreža koja je sada obavezna, bila je potrebna gromobranska mreža, pošto stara nije mogla da se vrati, urađena je nova podstanica za grejanje, a tu su i dodatni radovi za vodovod i kanalizaciju. Zbog tih nepredviđenih radova rok završetka izvođenja posla je bio produžen. Za opremanje vrtića smo potrošili još dva miliona dinara od sredstava koje dobijamo za pripremno predškolski program od Ministarstva prosvete i za treće i četvrto dete od Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje“.
Za rekonstruisani objekat se još čeka upotrebna dozvola koja će se dobiti kada se dobije saglasnost protivpožarne inspekcije.
Značaj ovog projekta, pored obezbeđivanja boljih uslova za boravak i rad mališana, ogleda se i u očuvanju istorijskog nasleđa jer je zgrada vrtića nekada bila škola jevrejske zajednice u Bečeju, na koju u decembru treba da se postavi spomen-ploča.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci