A Labud Pejović óvodában szeptembertől - Hat csoport szűnik meg

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A Labud Pejović óvodában, a jelenleg hozzáférhető adatok szerint, szeptember elsejétől kevesebb gyerek jár majd, mint tavaly, de kevesebb csoportot is nyitnak, s csökkentik a foglalkoztatottak számát is. A dolgozók, csoportok és gyermekek létszámának csökkenéséről már a tavalyi iskolaév során is volt szó, már akkor – év közben – kellett volna csökkenteni az óvónők és az óvodai csoportok számát. Mindez azonban most, az új iskolaév kezdetén történik majd meg.


Szeptembertől a becsei alsóvárosi gyermekkertben az eddigi négy helyett három félnapos magyar nyelvű csoport működik az egy egész napos magyar és egy kétnyelvű csoport mellett, az óvoda központi épületében két magyar félnapos csoportot összevonnak, a Miloš Crnjanski utcai épületben pedig eggyel kevesebb szerb csoportot alakítanak. Ősztől nem működik a telepi óvoda Bácsföldváron, ahol egy magyar tannyelvű csoport „lakott“, Péterrévén, a Makádiban egy magyar nyelvű csoportot nyitnak az eddigi kettő helyett, Dreán és Pecesoron lesz egy-egy nyolc gyerekből álló csoport, azzal, hogy csak egy óvónő fog ezekre a településekre kijárni, három napot az egyik, kettőt a másik faluban dolgozik majd.


Az új iskolaévben összesen 1093 gyerek jár majd óvodába a község területéről, velük 120 dolgozó foglalkozik majd 52 csoportban. Ha a gyerekek „egyenlően“ lennének elosztva a csoportokban, egy-egy csoportban 21 kicsiny lenne (ennyi gyerekkel egy csoportban meglehetősen nehéz foglalkozni).


Ezekből a számokból kiindulva, idén 106 gyerekkel lesz kevesebb az óvodában, mint tavaly, összesen 6 csoportot szüntetnek meg, s 16 óvónő nélkül marad az intézmény. A mostani 106 meghatározatlan időre felvett dolgozóból négy óvónő megy nyugdíjba. Helyükre újakat vesznek fel pályázat útján, de pályázniuk kell azoknak is, akiket meghatározott időre vettek fel – eszerint 13 óvónőre és négy kisegítő munkásra írt ki az óvoda pályázatot.


Annak ellenére, hogy tavasszal az a hír járta, hogy egyes csoportok megszüntetése és a foglalkoztatottak elbocsátása miatt a „történelem“ során először Becsén is várólistát alakítanak ki az óvodában, újságírói adatok szerint a várólistán jelenleg csak 14 szerb anyanyelvű gyerek van, a magyar anyanyelvű gyerekek mindegyikének sikerült beiratkoznia.                   

R.M.

Naslovi

Popularni Članci