KRISTIJAN KENDEREŠI IZ BAČKOG GRADIŠTA: Četiri meseca kod kuće, osam na brodu

  23 septembar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U poslednjih godinu dana se značajno povećalo interesovanje za rad na brodovima, pa se zainteresovani sve češće informišu kod agencija za ovaj posao. Zarade od 1.000 do 3.000 dolara za konobare na brodovima su više nego primamljive za naš standard. Među prvima iz Vojvodine koji su krenuli u ove radne vode jeste tridesetdvogodišnji Kristijan Kendereši iz Bačkog Gradišta.

Kendereši već dve godine radi na brodovima i na taj način je uspeo da obiđe gotovo svaki „kutak“ na planeti, stekne brojna iskustva, upozna nove ljude, ali i da zaradi. Spojio je posao i zadovoljstvo, i kako kaže, uopšte nije pogrešio što se na to odlučio. Japan, Meksiko, Australija, Brazil, Božićna ostrva, Vanatu, Trinidad i Tobago i Kina su samo neke od stotinu destinacija koje je posetio tokom samo dve godine rada.
– Na brodovima sam počeo da radim početkom 2009. godine iz nekoliko razloga. Prvi je, naravno, finansijske prirode jer kod nas u državi ne postoje normalni uslovi za zaradu, pa tako ni za život, i ovo je bio bolji izbor od svakodnevice u zemlji. Privuklo me je i to što mogu da obiđem, vidim i uživam u najlepšim delovima planete i to sve besplatno. Trenutno konobarišem u glavnom restoranu na brodu, zajedno sa mojim prijateljem Vladimirom Gvozdenovićem. Imam iste putnike tokom jednog kruza (period putovanja gostiju broda) i jako je važno da usluga bude što bolja, kao i komunikacija sa gostima, a to se na kraju odrazi i na bakšiš koji dobiješ. Za goste sam imao ljude iz raznoraznih država, ali bih izdvojio Amerikance i Kanađane koji su najzahvalniji po visini bakšiša koji ostavljaju, a nešto skromniji su Britanci, Francuzi i Italijani – rekao je Kendereši, koji je u početku imao problema da se navikne na odvojenost od kuće.
– Kod kuće sam svega četiri meseca, a na brodu ostalih osam. U taj način života sam se potpuno uklopio, tako da mi više nije problem. Trebalo mi je vremena da se naviknem, ali sada je sve normalno – objasnio je Kendereši i dodao da s obzirom na zaradu nema razloga za nezadovoljstvo.
– Na ovom poslu može dobro da se zaradi, jer je to i poenta zbog kojeg ljudi odlaze da rade na brodovima. Naravno, sve zavisi i od osobe koliko će od zarađenog novca uspeti da uštedi i da donese kući. Plate su od 1.000 do 3.000 dolara, u zavisnosti u kojoj kompaniji radite. Ostalo zavisi od radnika, što se više bude trudio, to će mu plata biti veća – zaključio je Kristijan Kendereši iz Bačkog Gradišta.
Inače, u našoj zemlji su najpouzdanije tri agencije. Jedna se nalazi u Novom Sadu, druga je u Nišu, a treća je u Beogradu.

Milen Vesović

Naslovi

Popularni Članci