Anna-báli prímásverseny - Cseszák Zsombor különdíjas lett

  08 avgust 2014
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A balatonfüredi Anna-bál egyike a legelőkelőbb báloknak. Tavaly óta a bál kísérőrendezvényei közé tartozik a Kárpát-medencei prímásverseny is, amelyet idén is meghirdetett Balatonfüred önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke. A versenyre tizenhat és harmincöt év közötti hegedűs jelentkezhetett. A vetélkedőt az Anna-bál előtti héten, július második felében tartották meg. A versenyzőket a magyar népzene elismert szakemberei, illetve a magyarországi népzenei mozgalom kiemelkedő prímásai zsűrizték.


A megmérettetésen a becsei Cseszák Zsombor is részt vett, aki elmondta, hogy minden prímásnak két versenyszámot kellett előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat. „Én kötelezőként a Felső-Tisza-vidéki Nyírmada prímásának repertoárját választottam, Rózsa Ferenc dallamaiból adtam elő, míg a szabadon választott versenyszámom az erdélyi Mezőség Bonchida nevű falujának egyik kiemelkedő zenészétől, Kolbász Bélától való muzsika volt. Ha jól tudom, én voltam a legfiatalabb versenyző. Sok versenyző a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákja, illetve már ismert, avagy befutott zenekarok prímása volt. Már csak azért a két napi élményért is megérte elmenni, csodálatos helyen, nagyszerű muzsikusokkal körülvéve ott lenni, jól éreztük magunkat együtt a kollégákkal”, mondta Zsombor.
A kiemelten magas művészi színvonalú versenyen a zsűrizés szempontjai között a hangszeres tudás, a hagyományhűség és a művészi előadásmód mellett hangsúlyosan szerepelt a zenekart összefogó és vezető szerep, a „prímásság”, valamint az, hogy ki mennyire vállalja fel saját művészi megoldásait, mennyire mer önmaga lenni.


A Prímásverseny egymillió forint értékű fődíját a debreceni Dezsőházi Tamás nyerte, míg Zsombor a Hagyományok Háza különdíját, az Új Pátria ötven lemezes CD-sorozatát nyerte.
„Nagyon örülök a díjnak, hogy valamilyen módon díjazzák törekvésem, főként határon túliként, ezzel is jelezve, hogy jó úton haladok, és ezáltal motiválnak arra is, hogy még többet igyekezzek kihozni magamból. Egyébként nem mondanám igazán versenynek azt, ami ott akkor lezajlott, inkább kétnapos gálaműsornak, a szervezők és zsűritagok elmondása szerint akár egy lemezt is ki lehetne adni azokból a csokrokból, melyek akkor elhangzottak, annyira magas minőségű előadásokat hallhatott az arra tévedő, a Kárpát-medence legjobbjai jelentek
meg”.                                                           

Erer

Naslovi

Popularni Članci