O nedostatku pristojnosti u Domu zdravlja: Ko šiša trudnice!

  05 novembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Arnold Švarceneger je u nekom filmu uspeo da zatrudni. Ponekad nailazimo i na vest o nekom trudnom muškarcu (možemo da verujemo, ali i ne moramo), međutim, muškarci obično ne ostaju trudni. Naravno, upravo zbog toga i ne znaju da trudnice u 7-8 mesecu trudnoće relativno teško mogu da izdrže sat-dva u stojećem položaju. Na civilizovanim mestima u Srbiji je čak istaknut i kodeks ponašanja prema trudnicama: da na javnim mestima, u domovima zdravlja, u javnom prevozu, treba da se ustupi mesto trudnicama, da one imaju prednost prilikom čekanja u redovima, to jest ne treba da čekaju u redovima itd.

Takav kodeks nije istaknut u čekaonicama Doma zdravlja u Bečeju, mada je zdravorazumski pretpostaviti da će muškarci i žene ustupiti mesto trudnicama.
Nažalost, zdrav razum u većini slučajeva ne funkcioniše, tako se, recimo, moglo desiti da je prošlog četvrtka ujutro u punoj čekaonici ispred laboratorije u Domu zdravlja, šest-sedam trudnica s vidljivim stomacima strpljivo čekalo svoj red – stojeći – a muškarci u „najboljim“ godinama (40-50 godina) mirno su sedeli, ne trepnuvši i nije im palo na pamet da ustupe mesto trudnicama. To je učinila samo jedna (1) žena. Situacija se nije promenila ni nakon skretanja pažnje da se u prostoriji nalaze trudnice i da bi bilo lepo da im dobrodržeći muškarci ustupe mesto. Opomenuti ponosni primerci muškog roda ostali su da sede pravedno gnevni što ih je neko želeo da nauči pameti, ali, avaj, pameti i pristojnosti tog dana u čekaonici Doma zdravlja nije bilo.
Bilo bi uputno da nadležni u Domu zdravlja – drugog rešenja očigledno nema, jer nije reč o izolovanom slučaju – u čekaonicama obeleže stolice koje će biti rezervisane za trudnice. Pa neka pravila gazduju tamo gde pristojnosti nema.

Kristina Demeter Filipčev

Naslovi

Popularni Članci