Veče međunarodnog folklora: Upoznavanje kroz muziku i igru

  03 septembar 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Oko hiljadu Bečejaca se okupilo u centru grada 26. avgusta na manifestaciji Veče međunarodnog folklora koju je povodom obeležavanja Dana grada i jubileja KUD-a „Đido“ organizovala lokalna samouprava u saradnji sa članovima ovog kulturno-umetničkog društva.

Manifestaciju je otvorio predsednik opštine Peter Knezi, koji je predstavnicima kulturno-umetničkih društava iz Francuske, Rumunije, Mađarske, BiH i Bečeja uručio prigodne poklone i poželeo gostima prijatan boravak u Bečeju, a posetiocima prijatno veče uz narodne igre i običaje.
Program je počeo spletom narodnih igara iz Banata u izvođenju članova KUD-a „Đido“, kojem je inače ove godine u okviru proslave Dana grada uručena godišnja nagrada povodom tridesetogodišnjeg bavljenja kulturno-umetničkim radom na negovanju tradicije i očuvanju narodnog stvaralaštva.
Zatim su ansambli „Doboj“ iz Doboja (BiH), „Le pont d’ Alanson“ iz grada Alansona (Francuska), „Padureanca“ iz Deve (Rumunija), „Taban“ iz Bekeščabe (Mađarska) i MKD „Petefi Šandor“ iz Bečeja, kroz različite koreografije bečejskoj publici predstavili tradiciju i kulturu svojih zemalja. Svaki od nastupa publika je ispratila gromoglasnim aplauzom, a najbolji dokaz da igra i muzika nemaju granice i ne poznaju jezičke barijere, je mnoštvo mališana koji su ispred improvizovane bine instinktivno igrali zajedno sa izvođačima.

Još jednom: slika i prilika

Uzgred budi rečeno, ni za ovu priliku fontana u centru grada pored koje su nastupali gosti iz inostranstva, nije bila očišćena od smeća i sad već osušene žabokrečine, tako da su gosti i građani imali „poseban ugođaj“. Dodatnu notu romantici je dalo i to što je centar grada maltene bio u mraku, jer je svetlela samo pokoja svetiljka, a reflektori - koji neretko ostanu uključeni i tokom dana, po nekoliko dana - za ovu priliku nisu radili. Treba uzeti u obzir i to da je proteklog vikenda u Bečeju boravilo mnogo gostiju iz inostranstva i drugih gradova Srbije što zbog moto-susreta, što zbog sportskih dešavanja, likovne kolonije, ili su bili u prolazu na putu ka Novom Bečeju i „Velikogospojinskim danima“, tako da smo se i ovoga puta „reprezentativno“ predstavili.


LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci