Nakon pozitivnog mišljenja Mađarskog nacionalnog saveta: Izabrani novi direktori škola

  13 avgust 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

U većini škola u opštini Bečej izabrani su novi/stari direktori. Stari direktori su ostali u osnovnim školama „Sever Đurkić“ (Brankica Tapavica), „Šamu Mihalj“ (Ferenc Beretka) u Bačkom Petrovom Selu, „Svetozar Marković“ (Agneš Kelemen) u Bačkom Gradištu, u Ekonomsko-trgovinskoj srednjoj školi (Gordana Kovačev) i u Gimnaziji Bečej (Miodrag Basarić).

Nova direktorka Tehničke srednje škole je Svetlana Tomić, a direktorica OŠ „Šamu Mihalj“ u Bečeju je Klara Kurin.
U OŠ „Petefi Šandor“ ove godine se nije birao novi direktor, a za sada se ne zna šta će se desiti u OŠ „Zdravko Gložanski“ gde je direktorica Suzana Đukić smenjena, ali je potom postavljena za vršioca dužnosti direktora.
Procedura izbora direktora je sledeća: raspiše se konkurs, potom nastavničko veće glasa za najboljeg (najstručnijeg) kandidata ukoliko se više njih javilo na konkurs, pa se ta odluka šalje, u bečejskom slučaju, Mađarskom nacionalnom savetu, koji ima rok od 15 dana da da mišljenje ili prethodnu saglasnost (ukoliko se u toj školi u većini odeljenja obrazovno-vaspitni rad izvodi na jeziku nacionalne manjine) o osobi koja bi trebala da bude direktor škole. Nakon toga školski odbor tajnim glasanjem donosi odluku o tome koga predlaže za direktora i šalje svoju odluku pokrajinskom sekretaru za obrazovanje koji u roku od 30 dana, uzimajući u obzir predloge odluka i mišljenja, treba da imenuje direktora.
U slučaju Bečeja, kako je rekla Brankica Tapavica, predsednica Aktiva direktora škola, za svaki predlog škole za direktora dobijeno je pozitivno mišljenje Mađarskog nacionalnog saveta (očigledno starog, jer je novi osnovan krajem juna), a potom je pokrajinski sekretar za obrazovanje imenovao direktore.
Sada još predstoji izbor školskih odbora u bečejskim školama.
Po zakonu o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, pre izbora članova školskih odbora koje imenuje lokalna samouprava, takođe je potrebno pribaviti mišljenje, odnosno saglasnost nacionalnog saveta (u slučaju opštine Bečej mađarskog). Upravo zbog toga što mišljenje novog Mađarskog nacionalnog saveta nije stiglo do 26. jula u Bečej, sa dnevnog reda sednice lokalnog parlamenta tog dana su odstranjene tačke o imenovanju članova školskih odbora. Članovi školskih odbora trebalo bi da budu imenovani na sledećoj sednici Skupštine opštine Bečej krajem avgusta.
Postavlja se, međutim, pitanje, šta će se desiti ukoliko se članovima Mađarskog nacionalnog saveta ne budu dopadale predložene osobe za školske odbore? A moguće je i da su predlozi „napravljeni“ po pretpostavljenom ukusu ovog tela.
Tek će se, dakle, videti da li će predstavnici mađarskih nacionalnih partija koje čine Mađarski nacionalni savet, uređivati, između ostalog, i školstvo u Vojvodini po partijsko-nacionalnom ključu ili će stručnost biti merodavna. Dok se čekaju mišljenja Nacionalnog saveta, postoji bojazan da će se u školskim odborima naći i čistačice i kamenoresci – istini za volju, takve stvari su se dešavale i ranije – ne zato što su upućeni u obrazovnu problematiku, već zato što su članovi odgovarajućih partija.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci