Listanje starih novina: Ogledi đubrenja

  30 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Poljoprivredna Podružina u Starom Bečeju u nedelju 28. juna u 8 časova pre podne priređuje izlet u produžnu (ekonomsku) školu radi pregleda ogleda veštačkim đubretima, koje vodi sreski ekonom i koji će davati potrebna objašnjenja. Pozivaju se svi članovi i u opšte sva zainteresovana lica da dođu u određeni čas u školu (kod kanalske ćuprije).
(Novo vreme, 28. jun 1925. godine, rubrika: Vesti, str. 3)

Vidovdan

Ove godine će se kao i do sada, danas na Vidovdan posle sv. Liturgije obaviti svečani parastos svima onima, koji su do našeg oslobođenja poginuli za veru, narodnosti i otadžbinu i koji životom svojim pomogoše ovo naše oslobođenje i ujedinjenje. Liturgija će biti u svoje vreme, a parastos posle liturgije. Naše građanstvo treba da dođe u što većem broju da time oda dužno poštovanje našim pokojnim junacima koji padoše za naše dobro. Pošto je državni praznik, valja da budu i domovi naši ukrašeni zastavama.
(Novo vreme, 28. jun 1925. godine, rubrika: Vesti, str. 3)

Uverenje

Svi muškarci koji stupaju u brak moraju podnositi lekarsko uverenje da su potpuno zdravi
Dana 1. jula stupio je na snagu Zakon o suzbijanju polnih bolesti, prema kojem je svaki mladoženja dužan pre stupanja u brak, nabaviti uverenje da je telesno potpuno zdrav, t. j. da ne boluje od kakvih krvnih, zaraznih (polnih) bolesti. Uverenja izdaju opštinski, sreski i državni lekari, uz propisanu taksu. Siromašni ovu taksu ne plaćaju. Uverenje ne može biti starije od 10 dana a ima se prikazati na dan venčanja kod državnog matičara. Niko neće moći biti venčan bez ovog uverenja.
(Stari Bečej, list „Reč“ br. 21. od 7. jula 1934. godine, rubrika: Vesti, str. 5)

Vicevi

U Starom Bečeju je 1934. godine izlazio list „Reč“ čije se uredništvo i administracija nalazilo u Vilzonovoj ulici br. 20. Ovaj list je pored ostalih imao rubriku rezervisanu za humor, pa je tako u 21. broju od 7. jula 1934. godine objavljeno nekoliko viceva koje prenosimo u celosti.

Samo jedan:
Sedmog dana po venčanju pita muž ženu:
- Prvo mi kaži je li ti koji magarac pisao ljubavno pismo pre venčanja?
- Svega jedan.
- Jesi li ga za to izgrdila?
- Nisam.
- Nego?
- Udala sam se za njega - reče ona i pade mu oko vrata.

U zoološkoj bašti:
Vodio otac sinčića da vidi razno zverinje u zoološkoj bašti. Kad su stali pred jedan kavez u kome je bio jedan veliki nosorog reći će otac:
- Vidiš sine, ova životinja ima strašno debelu kožu.
- Ej, moj tata, kamo sreće da i mi imamo tako debelu kožu: ja se tada ne bih bojao gospodina učitelja, a ti se ne bi bojao mame! - odgovori mu pametno dete.

Naslovi

Popularni Članci