„Palačinka festival“ u Bačkom Gradištu: Proglašen je kralj palačinki

  02 jul 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

„Palačinka festival“ je po prvi put održan prošle subote u Bačkom Gradištu. U „poplavi“ raznih manifestacija koje mnoga naseljena mesta u Vojvodini organizuju da bi skrenuli pažnju na sebe i privukli turiste (šajkaška „Mudijada“, „Kulenijada“, „Štrudlijada“…), Gradištanci su odlučili da osmisle „odu“ palačinki i „ubace“ se na turističku kartu Vojvodine kada su u pitanju kulinarske drangulije.

Na prvom „Palačinka festivalu“ bilo je 20 štandova na kojima su domaćice, kuvari, ali i deca pekli palačinke, prodavali ih i delili prijateljima i gostima. Na prostoru ispred katoličke crkve bila je poprilična gužva, a organizator je predvideo takmičenje u pet kategorija. U disciplini „ispeći što više celih palačinki od jednog kilograma brašna“ pobedio je Dejan Lazarov koji je ispekao sedamdeset jednu palačinku. Druga je bila Izabela Čeh, a treći Čongor Šurjan (svi su iz Bačkog Gradišta).
U brzom filovanju i rolovanju palačinki pobedio je Čuružanin Lazar Tapavica koji je za dva minuta i 32 sekunde „obradio“ 20 palačinki. Drugo i treće mesto zauzeli su kulinari kao u i prvoj disciplini. Specijalno priznanje u ovoj kategoriji dobila je Sandra Mitrović koja je, prema mišljenju komisije, najlepše urolala palačinku.
Čongor Šurjan nije uspeo da se domogne prvog mesta u dve discipline, ali je zato na subotnjem festivalu pokazao da najbrže jede palačinke. On je za dva minuta pojeo deset palačinki i izmamio aplauze prisutnih. Tročlani žiri je proglasio i najukusniju palačinku festivala, a napravio ju je Gradištanac Stevan Vukadinov. Njemu je pripala titula kralja palačinki kojom će se hvaliti do narednog festivala.

S.M.

Naslovi

Popularni Članci