Sutra u Bečeju na dečjem igralištu kod kanala: Četvrti „Picoderski dani“

  28 april 2017
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Četvrti „Picoderski dani“ biće održani na dečjem igralištu kod Velikog bačkog kanala u subotu, 29. aprila. Udruženje građana „Picoder“ i ove godine je pripremilo sličan program kao i prošle, koji će trajati od 9 sati ujutro do kasno u noć.

„Picoderski dani“ počeće picoderskim doručkom koji će biti služen od 9 do 11 sati, biće tu čvaraka, moče, masti, hleba i aleve paprike, a u to vreme deca će se zabaviti u kreativnim radionicama. Oko 13 ili 13.30 sati predviđen je defile fijakera ulicama Picodera do Gimnazije i nazad, s pauzom na nekoliko mesta kako bi članovi „Đida“ odigrali narodne igre. Fijakere će da prate deca na dvotočkašima. Posle povratka na igralište kod kanala biće poslužen picoderski ručak, pileći i svinjski paprikaš, kupus sa ovčetinom i pasulj. Tada će biti organizovana i razna takmičenja u starim sportovima, u ispijanju piva itd. Od 17 do 19 sati sledi program u kom će nastupiti deca iz vrtića iz Picodera, hor „Bubamare“, kulturno-umetnička društva sa teritorije opštine Bečej, kojima će se pridružiti i gosti iz Mola. U 19 sati je planirano paljenje logorske vatre, a kada padne mrak, sledi vatromet i potom muzički program, naveo je predsednik organizatora, UG „Picoder“ Nemanja Karapandžić, ali nije želeo da kaže da li građani mogu da računaju na „živu“ muziku ili na muziku sa razglasa, rekavši da želi da to bude iznenađenje.

Upitan zašto se manifestacija zove „Picoderski dani“, kada je reč o jednom danu, Karapandžić je odgovorio da „imamo tendenciju i nameru da u jednom momentu proširimo program na dva dana, za sada je jedan dan, jer nemamo još ni logistiku, a to zahteva i mnogo sredstava koje trenutno usmeravamo ka završetku doma ’Slavko Simin’ kako bismo mogli da počnemo da radimo i tamo sa decom, sa ženama i tako dalje“.

Dom „Slavko Simin“ biće adaptiran do septembra?

U vezi sa adaptacijom doma „Slavko Simin“, koju je pre oko dve godine započelo UG „Picoder“, Karapandžić je rekao da je deo objekta sređen (prilikom predsedničkih izbora građani Picodera su glasali u uređenoj prostoriji, a adaptiran je i prostor u kom je ranije bila kafana; prim. nov), „prva faza radova je gotova, a sada preostaje uređenje velike sale, zatim centralno grejanje, svlačionice, recimo, 60 odsto naših planiranih zamisli je ostvareno. Nadamo se da ćemo završiti i privesti funkciji dom do septembra meseca, pa ćemo tamo moći da organizujemo tribine, edukacije, biće tu i mini-biblioteka, sekcija žena, mogućnost za dečje rođendane, predstave… Želimo da oživimo deo Bečeja, da pokušamo da decu sklonimo sa ulice. Imamo mnogo ideja i nadam se da ćemo većinu realizovati“.

U vezi sa finansijama i sa upravo okončanim konkursom za civilne organizacije na kom je po rešenju predsednika opštine UG „Picoder“ za projekat „Picoderski dani“ odobreno nešto više od milion dinara, te o tome da li će taj novac biti dovoljan za ovogodišnje „Picoderske dane“, Karapandžić je rekao: „ ’Picoderski dani’ je projekat koji traje godinu dana i u okviru toga ima više manifestacija, između ostalog tu je bio ’Zeka Picoderac’, tu je ’Deda Mraz Picoderac’, tu je ulaganje u dom ’Slavko Simin’, zatim korinđanje… Imamo više manjih projekata u sklopu projekta ’Picoderski dani’, a manifestacija ’Picoderski dani’ je samo jedna manifestacija. Ta sredstva nisu odobrena samo za ovu manifestaciju, nego za celogodišnji rad udruženja sa više programa. Manifestaciju ’Picoderski dani’ pomažu sponzori, koji su nam i dosad pomogli, ima tu mnogo i privrednih i fizičkih subjekata mahom iz opštine Bečej“.

Karapandžić je objasnio da je bila ista situacija i sa odobrenim novcem na konkursu za civilne organizacije prošle godine, kada je UG „Picoder“ za projekat „Picoderski dani“ dobilo 750.000 dinara.

R.M.

 

Naslovi

Popularni Članci