U Stankomu je zaključen ugovor sa izvođačem radova: „Krpljenje“ udarnih rupa od ponedeljka

  23 april 2010
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Posle zime, ulice i putevi koji su u opštinskoj nadležnosti izgledaju kao da su pretrpeli bombardovanje. Udarne rupe sustižu jedna drugu.

Javno preduzeće Stankom će najkasnije 26. aprila početi da krpi rupe, jer je sada završen postupak javne nabavke. Posao je vredan 2,8 miliona dinara, obezbeđeno je 280 tona asfalta, izvođač radova je kikindska firma „Graditelj“, a radovi bi trebalo da traju 30 radnih dana.
Prema rečima Branislave Vujanović stručne saradnice za održavanje puteva i komunalnih objekata u Stankomu prvo će se raditi u Bečeju, a kasnije i u naseljenim mestima. Na pitanje da li će 280 tona asfalta biti dovoljno da se saniraju sve udarne rupe na opštinskim putevima i ulicama Vujanović je odgovorila negativno: „Teško da će ta količina biti dovoljna za krpljenje svih udarnih rupa u opštini, jer su nam kolovozi dotrajali, a u poslednjih dvadeset godina nije obavljano ’presvlačenje puteva’ i ulica koji su pod našom ingerencijom. Kolovozi su na pojedinim mestima toliko popucali da će se i tokom leta stvarati nove rupe“.
U Stankomu su, ipak, i pre najavljenog roka, delom uspeli da saniraju jedan put. Radi se o opštinskom kolovozu koji povezuje Topolski put i industrijsku zonu (put koji prolazi pored Sojaproteina). „Interventno smo putem nabavke male vrednosti obezbedili 30 tona asfaltne mase i u saradnji sa firmom ’Bačkaput’ sanirali rupe na delu od Srbobranskog puta do ulaza u Sojaprotein. Ono što je preostalo uradićemo sa ’Graditeljem’, ali taj put je toliko oštećen da mu je potrebno presvlačenje u dogledno vreme“, rekla je Vujanović.
Zvonimir Stankov direktor Stankoma loše stanje kolovoza u Bečeju i činjenicu da je u proteklim godinama malo ulagano u saniranje puteva pravda činjenicom da se akcenat do sada stavljao na izgradnju novih. „Bečej je u specifičnoj situaciji kada je u pitanju održavanje puteva. Naš grad je možda jedini u Vojvodini u kojem još uvek postoje neasfaltirane ulice. Dok u drugim gradovima popravljaju i obnavljaju ono što je već izgrađeno, mi moramo da asfaltiramo nove puteve. Ovih dana počećemo sa asfaltiranjem ulica koje su trebale biti završene još prošle godine i za koje je Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine obezbedio 48 miliona dinara. Radi se o ulicama Vojvode Živojina Mišića, Koste Nađa, Vojvode Radomira Putnika, Doža Đerđa prema industrijskoj zoni i ulici Sutjeska“.

Centar grada i dalje u mraku

Zbog duga Stankoma za električnu energiju (trenutno 4 miliona dinara) Elektrovojvodina je pre dve nedelje sa mreže isključila trafo-stanicu kojom se napaja javna rasveta dela centra Bečeja. Ulične rasvete i dalje nema u delu ulice Petra Drapšina, Novosadske, Zelene, u ulicama oko DTV Partizan (Svetozara Markovića i Zmaj Jovine) i na Trgu oslobođenja (ispred Hipo banke). Direktor Stankoma nije mogao sa sigurnošću da kaže kada će struja biti plaćena: „Sve će zavisiti od priliva finansija u opštinski budžet i prioriteta koje će određivati oni koji njime raspolažu. Elektrovojvodina je vrlo korektna i tolerantna kada je u pitanju opština Bečej, ali će dug jednoga dana morati da se plati“, rekao je Stankov.

U Stankomu su završene još četiri javne nabavke. Za održavanje vertikalne saobraćajne signalizacije u ovoj godini biće potrošeno 2,4 miliona dinara, a posao je dobila bečejska firma „Termostan“, semafore će održavati subotička „Selma“ (896.000 dinara), javnu rasvetu firma „Elektro Nađ“ iz Bečeja (2,5 miliona dinara), a održavanje slivničkih i šahtovskih rešetki atmosferske kanalizacije obavljaće takođe „Termostan“ (500.000 dinara). U okviru održavanja rešetki biće postavljeno 100 sigurnosnih bravica (protiv krađe) koje koštaju 240.000 dinara (ulazi u iznos održavanja).         

S. Malešev


Naslovi

Popularni Članci