Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“: Najmodernije pomagalo stiglo u Bečej

  27 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Škola za osnovno i srednje obrazovanje „Bratstvo“ u kom se obrazuju deca sa smetnjama u razvoju od ove nedelje ima najsavremeniji Behringer digitalni logopedski set.
Na inicijativu direktorice škole Renate Koler u saradnji sa Nacionalnim savetom mađarske nacionalne manjine nabavljen je taj logopedski set vredan 3.000 evra.

Podsetimo da u centralnom objektu škole „Bratstvo“ u Dositejevoj ulici funkcioniše i resursni centar za decu sa invaliditetom i smetnjama u razvoju koja pohađaju tipične škole.

„Behringer digitalni logopedski set je od neprocenjive vrednosti kako za učenike škole tako i za decu iz opštine Bečej a i šire. Po zvaničnim informacijama uređaj ne poseduju škole u okolini. Dobijanjem digitalnog logopedskog seta slobodno se može reći da je Bečej postao lider u pružanju dodatne podrške u širem okrugu, deca neće više morati da putuju u Novi Sad. U saradnji sa ŠOSO ’Milan Petrović’ iz Novog Sada dogovorena je obuka za zaposlene da na što bolji način iskoriste prednosti digitalnog logopedskog seta i pruže korisnicima adekvatnu podršku“, rekla je Koler.

Digitalni logopedski set je najmoderniji logopedski instrument, namenjen slušanju i govoru, koji u svojoj osnovi koristi digitalno signalno procesiranje. Digitalno signalno procesiranje (DSP) ili digitalna obrada signala je standard u rehabilitaciji slušnih i govorno-jezičkih poremećaja. Vežbanje auditivne pažnje gotovo je nemoguće bez primene elektroakustičkih uređaja. DSP omogućava brzu i preciznu obradu zvuka gotovo istom kvalitetom i brzinom (pa čak i brže), onako kako to radi i ljudski mozak. Trenutno ne postoji nijedan moderniji logopedski instrument namenjen slušanju ili govoru koji ne koristi DSP. Iako je DSP vrlo složena i sofisticirana tehnologija koja u svojoj osnovi koristi računarni procesor, ona je za korisnika vrlo jednostavna i pouzdana. Digitalni logopedski set koristi se u većini rehabilitacijskih postupaka uz logopedsku metodu.

Behringer digitalni logopedski set se koristi u rehabilitaciji artikulacijskih i fonoloških poremećaja, mucanja (DAF – delay), poremećaja glasa, autizma, mentalnog deficita, cerebralne paralize, ADHD, ADD, poremećaja izgovora glasova (dislalija), poremećaja slušnog procesiranja, specifičnih poremećaja jezika (disfazija), smetnji i poremećaja u čitanju i pisanju (disleksija), afazije, dizartrije, slušnih oštećenja – zahvaljujući raznolikim mogućnostima filtriranja i dinamičkom procesiranju zvuka, izuzetno je pogodan u rehabilitaciji govora i slušanja kod dece s kohlearnim implantom, slušnim aparatom – poremećaja glasa, u dijagnostici glasa i govora.

Inače, DLS koristi se i kod uvežbavanja pravilnog izgovora i glasa profesionalnih spikera, ali i terapije Parkinsonove bolesti.
Osim novog logopedskog seta, školi „Bratstvo“ je neophodna i brojna asistivna tehnologija, uređenje senzorne sobe i izgradnja senzornog dvorišta.

Šta će biti sa „Bratstvom“?

Rekonstrukcija i adaptacija objekata škole „Bratstvo“ u centru grada i na teritoriji druge mesne zajednice obećana je prošle godine. Adaptaciju škole u II mesnoj zajednici predstavnici lokalne samouprave obećali su za ovu godinu iz novca koji će da obezbedi Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima, a što se tiče centralne zgrade, planira se i njena adaptacija, saopštila je u oktobru prošle godine pomoćnica predsednika opštine za obrazovanje i vaspitanje Suzana Đukić.

Ona je rekla da je urađena projektno-tehnička dokumentacija za rekonstrukciju objekta škole „Bratstvo“ u centru grada i da lokalna samouprava planira da konkuriše s tim projektom kod ministarstava, pokrajine ili fondova. Planirana je kompletna rekonstrukcija objekta, od krova do poda i otklanjanje arhitektonskih barijera.

Po informacijama novinara, procenjena vrednost posla je oko 10 miliona dinara.
U vezi sa tim je Suzana Đukić 19. februara rekla da lokalna samouprava čeka da se raspišu konkursi da bi mogla da s projektom konkuriše za adaptaciju objekta „Bratstva“ u centru grada, a što se tiče zgrade u II mesnoj zajednici, u saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima radiće se na doradi projekta.

Podsetimo da ŠOSO „Bratstvo“ pohađa 111 đaka i da u opštinskom budžetu za 2019. godinu za finansiranje te škole je planirano 6,6 miliona dinara, najmanji iznos ako se uporedi sa novcem predviđenim za ostale škole na teritoriji opštine.

B.M.

Naslovi

Popularni Članci