U Parku prirode „Stara Tisa“: Sve se plaća

  07 oktobar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Javno preduzeće Komunalac od 2008. godine upravlja zaštićenim područjem Parkom prirode „Stara Tisa“ kod Bisernog ostrva.

Od letos je na snazi nova odluka Komunalca o plaćanju naknada za korišćenje tog zaštićenog prirodnog dobra. Prethodna je stupila na snagu u martu ove godine.
Naknade za razne delatnosti i aktivnosti se plaćaju Komunalcu.
Restorani, kafane, barovi, poslastičarnice i slični objekti plaćaju naknadu u godišnjem iznosu od 200 dinara po kvadratnom metru, a privremeni objekti kao što su kiosci i bifei godišnje plaćaju 300 dinara, takođe po kvadratnom metru. Montažni objekti površine preko 10 kvadratnih metara (šatori, pokretne tezge i drugi pokretni objekti) namenjeni prodaji robe, plaćaju naknadu u dnevnom iznosu od 300 po jednoj tezgi, ili pokretnom objektu uvećanu za iznos od 300 dinara za svakih narednih 10 metara kvadratnih.
Za snimanje filmova i fotografisanje u komercijalne svrhe u zaštićenom području naknadu plaćaju pravna i fizička lica za igrane, reklamne i druge filmove i to po danu rada/ snimanja u iznosu od 5.000 dinara, komercijalno fotografisanje po danu rada staje 1.500 dinara, a naknada se plaća nakon pribavljenog odobrenja nadležnog organa za snimanje i fotografisanje u komercijalne svrhe.
Dalje: za seču trske se plaća 50 dinara po snopu, za navodnjavanje 2.000 dinara godišnje po hektaru, a za korišćenje vode za upuštanje iz ribnjaka u Staru Tisu, odnosno za uzimanje vode iz Stare Tise u ribnjake, godišnje treba platiti 5.000 dinara po hektaru.
Pravna i fizička lica koja koriste sopstvene čamce za plovidbu na zaštićenom području, plaćaju za čamce dužine od 2 do 4 metra 1.000 dinara godišnje, za čamce dužine od 4 do 6 metara 1.500 dinara, a za čamce koji se dnevno donose, odnosno odnose sa vode naknada je 200 dinara dnevno.
Vlasnici ili korisnici podvodnih elektrovodova plaćaju naknadu u godišnjem iznosu od 85 dinara po metru.
Za reklamu koja se postavlja u zaštićenom području naknada se plaća po jednom kvadratnom metru u godišnjem iznosu od 1.000 dinara, a preko jednog kvadratnog metra za svaki sledeći se plaća 1.000 dinara godišnje.
Taksa za postavljanje turističkih šatora i kamp kućica dnevno iznosi 200 (šator) i 300 dinara (kamp kućica).
Za molove i prilazišta od čvrstog materijala (betona, kamena) naknada se plaća u godišnjem iznosu od 600 dinara po kvadratnom metru, a za kuće na vodi postavljene na molovima izgrađene od drveta na buradima ili drugim plutajućim materijalima naknada se plaća u godišnjem iznosu od 300 dinara po metru kvadratnom.
Za molove i prilazišta od drveta na buradima ili drugim plutajućim materijalima naknada se plaća u godišnjem iznosu od 200 dinara po kvadratnom metru, a naknada za molove i prilazišta od drveta na stubovima je 100 dinara po kvadratnom metru.
Naknade se plaćaju i za čuvanje i iznajmljivanje čamaca, za korišćenje imena i znaka zaštićenog područja (u visini od 1% od ukupnog prihoda prometa robe i usluga koje se korišćenjem imena i znaka ostvare), za organizovane obilaske i prezentacije zaštićenog prirodnog dobra uz pratnju vodiča, za vožnju čamcem, ukoliko to organizuje Komunalac.
Novac od naknada Komunalac bi trebalo da koristi za zaštitu i razvoj zaštićenog područja.

K.D.F.

Naslovi

Popularni Članci