Kritike na račun poljočuvarske službe: Pitanja ostala bez odgovora

  12 avgust 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Nakon protesta poljoprivrednika u vezi sa nedavno primljenim rešenjima za naplatu poljarine u Bečeju (nerealna cena pšenice koja određuje iznos poljarine, preteći ton rešenja opštinske poreske administracije), predstavnici poljočuvarske službe bečejskim medijima prošle srede oko ponoći (čak i novinari spavaju) poslali su poziv za konferenciju za novinare za četvrtak u 12 časova.

Bez obzira na neblagovremeno primljen poziv novinari su se pojavili na licu mesta, međutim, tada im je saopšteno da će konferencija za novinare biti održana sat kasnije nego što je najavljeno. Zbog opisanog bahatog i bezobzirnog postupanja novinar Bečejskog mozaika nije bio u prilici da predstavnicima poljočuvarske službe Link FTO i njegovom direktoru Bojanu Petkoviću postavi pitanja koja interesuju poljoprivrednike: da li će Link FTO poštovati zahtev poljoprivrednika i objasniti sa koliko novca firma raspolaže iz budžeta opštine i koliko planira ove godine da naplati na ime poljarine posredstvom Odeljenja za lokalnu poresku administraciju? Koliko ima registrovanih poljoprivrednika u opštini koji treba da plaćaju poljarinu? Da li će se smanjiti cena za kilogram pšenice sa 30 na aktuelnih 17-20 dinara, na osnovu koje se obračunava poljarina? Koliko su lopova na njivama uhvatili poljočuvari i koliko slučajeva je procesuirano od trenutka funkcionisanja poljočuvarske službe? Koliko ima zaposlenih u Link-u FTO i kakva im je stručna sprema? Kolika im je plata? Da li zaposleni u Link FTO nose oružje?
Podsetimo, poljoprivrednici nezadovoljni visinom obračunate poljarine u opštini Bečej i radom, odnosno načinom finansiranja poljočuvarske službe, pokrenuli su akciju prikupljanja potpisa za peticiju kojom se između ostalog traži korekcija cene poljarine i da se prikupljenim novcem ne finansira poljočuvarska služba.
U tekstu peticije, naslovljenoj na Opštinsko veće, stoji da potpisani poljoprivrednici i vlasnici poljoprivrednog zemljišta sa teritorije opštine Bečej, smatraju da poljočuvarsku službu „ne možemo niti treba da finansiramo. Sve dok su krađe zakonom dozvoljene, nas niko ne može da natera da plaćamo nešto što nam nije od koristi“. Zatim se navodi da poljočuvarska služba tokom godine „nije bila dovoljno efikasna“ jer među poljoprivrednicima postoje oni kojima su poljoprivredni proizvodi (usevi) pokradeni u tonama, a „počinioci nisu uhvaćeni iako se znalo ko su“. U peticiji poljoprivrednika navodi se i da je poljočuvarska služba radila čak i protiv poljoprivrednika i kažnjavala vlasnike parcela pored poljaničkog puta, te da „dole potpisani nećemo plaćati takvu službu koja radi protiv nas“; da iako zaposleni u firmi Link FTO u svom radu koriste fotoaparate, „nama fotoreporteri u ataru nisu potrebni jer naši proizvodi se i dalje kradu“; da ako po zakonu treba da postoji poljočuvarska služba, „neka se finansira od priliva para po osnovu izdavanja državne zemlje u zakup“. U tekstu peticije piše i da su poljoprivredni proizvođači revoltirani cenom pšenice u obračunu od 30,24 dinara za kilogram, jer je 90 posto proizvođača prošle godine pšenicu prodalo po 13 dinara za kilogram, a potvrda za to se može naći u OZZ „Bečej“ i drugim poljoprivrednim zadrugama i kooperacijama.
Akcija prikupljanja potpisa se sprovodi gotovo u svim poljoprivrednim kooperacijama i poljoprivrednoj zadruzi u opštini Bečej (gde je do ponedeljka peticiju potpisalo oko 300 poljoprivrednika, u Agro-prometu 50, itd.). Ove nedelje peticija je trebala da bude dostavljena nadležnim organima u opštini Bečej.

LJ.M.

Naslovi

Popularni Članci