Koliko nas, vas, njih ima…

  28 januar 2011
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

Popis stanovništva po prirodi stvari u svakoj državi trebalo bi da podrazumeva prebrojavanje građana dotične zemlje. Eventualno, ali samo eventualno, i dobijanje (neobavezne) informacije o nacionalnosti građana, mada bi to trebalo da bude svačija intima i ne bi smelo nikog da interesuje.

Inače upadamo u, ne sumnjam, namernu „grešku“ ničim obrazloživog prebrojavanja nas, vas, njih… (Sećamo se – mi, koji smo ostali živi – šta se poslednji put desilo kada smo postali Mi i Oni.)
Prebrojavanje, posle 10 godina, čeka i nas u Srbiji, međutim, popis stanovništva, koji je planiran za april mesec, biće odložen za oktobar. Mediji su objavili da će popis biti sproveden od 1. do 15. oktobra, a novac će se obezbediti – valjda – iz fondova Evropske unije, jer, sramote li, zbog manjka u budžetu (za organizaciju izbora izdvojeno je 10, umesto potrebna 32 miliona evra) Srbija je odustala od popisa stanovništva zakazanog za april, bez obzira na to što većina država ovog aprila popisuje svoje stanovništvo. Ipak, ako popis bude organizovan u oktobru, neće biti prekršen zakon koji, kao i propisi većine evropskih država, SAD, Kanade i Rusije, predviđaju popis svake prve godine u deceniji.
Najavljeno je da će na popisu biti angažovano između 50.000 i 60.000 ljudi, nešto više od 50.000 popisivača na terenu, koji moraju biti punoletni, sa najmanje srednjom stručnom spremom i da poznaju teren na kojem će raditi, uz još oko 6.000 instruktora, a biće formirane i popisne komisije u opštinama i gradovima.
Novine su objavile i da će troškovi popisa navodno koštati oko 350 dinara, ili nešto više od 3,5 evra po stanovniku, što je najmanji trošak u Evropi.
Dok se svi uglavnom bave novcem i time ko i kada će popisati stanovnike Kosova (kosovske vlasti ne odustaju od popisa stanovništva i imovine početkom aprila), ne obraća se pažnja na najavljena pitanja koja će građanima biti postavljena prilikom popisa.
Po slobodnoj oceni potpisnika ovog teksta, neka od pitanja zadiru u privatnost građanina, što je propisima zabranjeno, odnosno garantovano je pravo na privatnost. Reč je, naime, o tome da je objavljeno da će među popisnim pitanjima biti i pitanja o vanbračnim zajednicama, srodničkim odnosima u domaćinstvu, o kompjuterskoj pismenosti, o migracijama, pa će se znati da li su građani Srbije živeli negde u inostranstvu, kada su se vratili i zašto su uopšte odlazili. Zašto bismo te informacije delili s Velikim Državnim Bratom?!
Prvi put će biti popisani i beskućnici (baš me interesuje kako će se to sprovesti, jer je karakteristika beskućnika upravo ta da nemaju stalnu adresu…), a prikupiće se i podaci o invaliditetu (i to je intima svakog čoveka koju ne mora da deli s tamo nekim popisivačima).
I još nije kraj, biće postavljana pitanja i o broju stanova ili kuća koje neko poseduje a trenutno ne živi u njima. Tu su i pitanja o broju izbeglica u Srbiji i o njihovim razlozima napuštanja „ognjišta“! Ovde nije jasan motiv sastavljača pitanja, da li je možda reč o tome da on baš ne razume najbolje sadašnjost i blisku prošlost (kao da nije živeo ovde proteklih desetak godina) ili je možda reč o pukoj želji da zajebava izbeglice jer, evo nagradnog pitanja: zašto ljudi postaju izbeglice?!
Nažalost, odgovori na većinu ovih pitanja biće obavezni, tako je bar najavljeno, za razliku od širokogrudosti majčice Srbije kada je reč o izjašnjavanju o nacionalnosti, jer tu odgovor nije obavezan, pa možemo da kažemo da smo po nacionalnosti klip kukuruza, idiot bez dostojanstva, Ahilova peta, besplatno dobijena kuća na Dedinju ili treće oko Velikog brata. I ne može nam niko ništa.
I nadam se da će u oktobru u Srbiji postojati građani koji će radije da plate kaznu ili da idu u aps nego da podele sa državom informacije, recimo, o tome zašto su napustili Srbiju i što su se onda, kog vraga, vratili u nju.
I zaista, kog đavola?

Kristina Demeter Filipčev

Naslovi

Popularni Članci