A Petőfi kultúrkörben: Egy Karády-történet

  28 februar 2019
Ocenite ovaj članak
(0 glasova)

A szabadkai Szab-way színházi szervezet előadásában március 22-én Ki tudja, látsz-e még? címmel egy Karády-történetet, a negyvenes évek ikonjának sorstörténetét, mutatják be a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör kistermében.

Karády Katalin a negyvenes évek egyik legkedveltebb filmszínésznője és énekesnője volt, magánéletét számos legenda övezte. A Ki tudja, látsz-e még? című kétszemélyes előadás Kalmár Zsuzsa színésznő és a zongorista, ifj. Kucsera Géza interpretálásában.

„Nagyon szerettem volna kicsit beleélni magam abba a sorsba, amelyben ő is hirtelen találta magát. Brestyánszki Boros Rozival, a darab írójával nagyon jó összhangban tudtunk együtt gondolkodni azon, hogy miről is kellene, hogy szóljon ez a darab. A főpróba végére már úgy éreztük, hogy megtaláltuk azt az előadást, amit kerestünk a hatalmas mennyiségű anyagban ott a legelején. Karády azt a tíz évet, ameddig ő repült, százszorosan megfizette. Az, hogy ő végérvényesen hátat fordított a hazájának, amit szeretett. Valahol olvastam, hogy még a vonaton is zokogott, és mégsem fordult meg a fejében, hogy ő visszatérjen ide. Az milyen keserűség lehet egy ember életében?”, mondta Kalmár Zsuzsanna színművésznő.

A Hamvadó cigarettavég, a Mindig az a perc és számos más sláger a Karády-kultusz részei. „A dalok sem úgy dalok, hogy koncertszerűek, hanem a dalszövegek szorosan összefüggnek, vagy esetleg storyt mesélnek el, vagy alátámasztanak, és így szervesen beleépült a zene is”, tette hozzá ifj. Kucsera Géza zenész.

Az előadás életrajz jellegű, a nyolcvan évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatok ma húsbavágóan aktuálisak.
Az előadást Mezei Zoltán rendezte, aki elmondta, hogy őt annak a kornak a zenéje, a romantikája, a keserédes, cigifüstös, mámoros hangulata vonzotta.

„A próbák elhúzódtak, de az igazat megvallva szeretem azt, amikor van idő gondolkodni, marad ideje az előadásnak úgymond megérni. Ilyen formán ez egy örömmunka volt. Ahogyan haladtunk előre a történettel, egyre jobban megszerettem. Gothár Péter egyszer azt mondta, hogy vannak olyan darabok, amelyek egy adott időben nem aktuálisak, de azután fordul a világ és egyszer csak azzá válnak, újra aktualitást nyernek. Ez a darab ugyan követi az adott korok eseményeit, képeit, akkor született gondolatokat, kételyeket és vágyakat fogalmaz meg, de ennek ellenére is fájón aktuális, a nézők azonosulni tudnak vele”, mondta Mezei Zoltán.

Belépőjegyek a becsei előadásra 250 dináros áron a kultúrkör irodájában válthatók munkanapokon 8 és 13 óra között, illetve a 69-10-556-os telefonon rendelhetők.

Erer

Naslovi

Popularni Članci